Ministar Medved uručio odlikovanja hrvatskim braniteljima

„Neka vam ova odlikovanja budu ujedno poticaj da i nadalje činite dobra djela za boljitak naše domovine,“ poručio je ministar Medved odlikovanima

Ministar hrvatskih branitelja i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Tomo Medved uručio je u petak, 7. veljače 2020. pedeset odlikovanja Republike Hrvatske istaknutim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.

Uz odlikovane hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, svečanosti su nazočili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, predstavnik Ureda Predsjednice Republike Hrvatske brigadir Vlado Čulina, članovi Povjerenstva za dodjelu odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske i braniteljskih zahvalnica Ministarstva hrvatskih branitelja, dužnosnici Ministarstva hrvatskih branitelja te predstavnici udruga iz Domovinskog rata.

„Ova odlikovanja simbolična su zahvala svima vama za vaš doprinos u obrani, oslobađanju i izgradnji naše domovine. Svima je zajedničko i sve nas povezuje domoljublje koje nas je vodilo i u Domovinskom ratu,“ kazao je ministar Medved, pozdravljajući nazočne u ime Predsjednice Republike.
Posebno je zahvalio obiteljima poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja: „Njihova žrtva trajno nas je obvezala na promicanje istine i vrijednosti za koje su se borili, a vaša snaga s kojim nosite svoju bol nama je poticaj za daljnju borbu kako bi našu domovinu učinili poželjnom za život, onakvom kakvu su je sanjali vaši najmiliji, naši vitezovi.“

I ovom prigodom ministar Medved pozvao je na zajedništvo. „Bili smo zajedno u Domovinskom ratu, budimo zajedno i danas jer nas naša domovina treba. Budimo ponosni na našu ulogu u stvaranju i izgradnji naše domovine, a svi vi koji danas primate ovo hvalevrijedno priznanje – budite ponosni na svoj osobni doprinos,“ kazao je ministar, čestitajući odlikovanima: „Neka vam  ova odlikovanja budu ujedno poticaj da i nadalje činite dobra djela za boljitak naše domovine.“

U ime odlikovanih zahvalio se hrvatski branitelj Zvonko Ćurković. Izrazivši ponos i čast što su među njima i legendarni ratni zapovjednici, sudionici obrane Vukovara, kao i stranci koji su se dragovoljno uključili u obranu Hrvatske.

„Pozivam vas da se uvijek sjetimo onih vrijednosti zbog koji smo bili spremni na žrtvu i da te vrijednosti koje su nas krasile u Domovinskom ratu određuju i našu budućnost“, poručio je Ćurković svojim ratnim prijateljima te zahvalio Predsjednici Republike i ministru Medvedu na ukazanoj časti.

Ovom prigodom uručena su odlikovanja Reda kneza Domagoja s ogrlicom, Reda Nikole Šubića Zrinskog, Reda Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom, Reda hrvatskog križa, Reda hrvatskog trolista i Reda hrvatskog pletera te Spomenica Domovinskog rata, kao i Medalja „Iznimni pothvat“.

(izvor: https://branitelji.gov.hr/, Pavo Jazvić, foto: MHB)