Ministar Horvat u Međimurju ugostio ministricu Tramišak – kreće projekt bržeg razvoja Sjeverozapadne Hrvatske

Nakon što je na jučer održanim unutarstranačkim izborima HDZ-a aktualni ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat ponovno izabran za predsjednika međimurskog HDZ-a, već je jutros u stranačkim prostorijama održao sastanak s ministricom regionalnoga razvoja i fondova EU Natašom Tramišak.

Jedna od glavnih tema razgovora bila je ideja o uspostavi projekta bržeg razvoja Sjeverozapadne Hrvatske, po uzoru na Projekt Slavonije, Baranje i Srijema, koji je pokrenut kako bi se osiguralo oko 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz EU fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija. Sredstva za ulaganja u poduzetništvo, poljoprivredu, obrazovanje, zdravstvo, istraživanje i razvoj, vodoopskrbu i odvodnju, kulturnu i prirodnu baštinu, sektor prometa, unutarnje plovne puteve i energetiku osigurana su u okviru postojećih operativnih programa i Programa ruralnog razvoja u financijskom razdoblju 2014.-2020.

Odnos Vlade prema sjeveru Hrvatske u protekle 4 godine bolji nego ikad prije

Smatram da smo uz veliku pomoć i podršku Vlade u zadnje 4 godine učinili doista mnogo toga, kako u Međimurju, tako i na području cijele sjeverozapadne Hrvatske. Ovdje ne mislim samo na sve bolje rezultate stranke na prošlim izborima, već i na projekte kojih je sve više, pogotovo onih koji se financiraju sredstvima iz EU fondova. Upravo je to moja glavna želja i cilj u novom mandatu, staviti Međimurje i sjever u fokus, a provedbom projekata na cijelom hrvatskom sjeverozapadu omogućiti da lokomotiva Hrvatske još jače povuče ostale dijelove u bržem razvoju i osmišljavanju projekata“, rekao je tom prilikom ministar Horvat. Uz njega, sastanku su prisustvovali i zastupnica u EU parlamentu Sunčana Glavak, zatim gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak i predsjednik agencije HAMAG-BICRO Vjeran Vrbanec kao potpredsjednici HDZ-a Međimurske županije, član Predsjedništva Nino Marđetko, te novoizabrano vodstvo HDZ-a Čakovec Tomislav Marković i Nenad Mekovec.

Naši ljudi nadaleko su poznati po vrijednosti i marljivosti te sam mišljenja kako bi takav mentalitet trebalo nagraditi, ali i promovirati. Odnosom Zagreba prema sjeveru Hrvatske, koji je u prošlom mandatu ove Vlade bio bolji nego ikad prije, želimo postaviti standard koji bi svi ostali trebali pratiti“, istaknuo je tom prilikom ministar Horvat.

Nastavak razvoja županija kroz još izdašnije financijske izvore iz nove omotnice fondova EU

U razgovoru koji je stranačko vodstvo međimurskog HDZ-a vodilo jutros s ministricom Tramišak istaknuto je kako Nacionalna razvojna strategija, koja se trenutno nalazi u javnoj raspravi, kroz Višegodišnji financijski okvir nudi tri operativna programa, od kojih će jedan omogućiti regionalne razvojne projekte. “Na ovaj način županije sa sjeverozapada Hrvatske dobivaju priliku i izdašni financijski izvor da sve o čemu se do sada pričalo provedu u konkretne projekte kroz novu financijsku omotnicu iz strukturnih fondova EU“, naglasila je ministrica Tramišak.

Tom prigodom pozdravila je ovu inicijativu koja je danas krenula iz Čakovca, te će istu danas tijekom dana predstaviti i županima sjeverozapadnih županija. Time se ujedno ostavlja dovoljno vremena za pripremu projekata i prateće dokumentacije, a kroz izmjene Zakona o upravljanju državnom imovinom u pripremi je i novi krug decentralizacije – ovaj put državne imovine, kako rješavanje imovinsko-pravnih odnosa ne bi bio kamen spoticanja u realizaciji lokalnih i regionalnih projekata.

HDZ Međimurska Županija