Ministar Horvat prokomentirao stanje potresom pogođenih područja: “Trenutno je uključeno više od 500 radnika, obnova se ubrzava iz tjedna u tjedan”

Kako prenosi Hina, u proces obnove potresom pogođenih područja trenutno je uključeno više od 500 radnika 40-ak tvrtki, a građevinari iz susjednih zemalja bit će angažirani tek kad se iskoristi sav domaći potencijal, rekao je u utorak ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Ministar Horvat je u Varaždinu održao sastanak sa županom Anđelkom Stričakom, a potom u izjavi za medije komentirao situaciju s procesom obnove potresom pogođenih područja, kazavši da se obnova na Banovini i području grada Zagreba ubrzava iz tjedna u tjedan.

– Prije nekoliko dana zaključen je i drugi veliki natječaj. Prvi je bio za 1500 kuća, drugi također za 1500 kuća koje su pred ugovaranjem. U ovom trenutku, u procesu obnove je više od 500 radnika 40-ak trgovačkih društava. Kako će se generirati i pripremati natječaji, a temeljem natječaja ugovarati neposredni radovi, tako će i dinamika i volumen iz tjedna u tjedan rasti – rekao je Horvat.

Na upit koliko radnika nedostaje, odgovorio je da nedostaje svaki radnik koji u ovom trenutku može doprinijeti povećanju dinamike obnovom ne samo prostora Banovine, već i Karlovačke županije, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.

– Neće biti dovoljno 500-njak radnika. Obnova zahtjeva puno veći volumen građevinske operative. No, do trenutaka dok ne iskoristimo sav domaći potencijal, neće biti međunarodnih tendera – dodao je ministar Horvat.

Kao jedan od najvećih problema u obnovi naveo je neriješene imovinsko-pravne odnose i nelegalizirane objekte.

– Imovinsko-pravni odnosi i nepostojanje verifikacije unutar same gruntovnice ili zemljišnih knjiga, odnosno segment nepostojećih objekata koji su stradali, ljudima koji rade na generiranju odluka s kojima dajemo pravo na novac, stvara obvezu koja u ovom trenutku nije elementarno razrješiva – izjavio je Horvat te zaključio da će biti problema u donošenju tih odluka sve dok se ne skupe sve vjerodostojne informacije.

(HINA, https://www.hina.hr/, foto: ilustracija)