Ministar Darko Horvat u Kutini predao nove cisterne na čuvanje, održavanje i korištenje

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat prisustvovao je jučer u Kutini na svečanoj primopredaji novih vatrogasnih vozila, koja se predaju na čuvanje, održavanje i korištenje javnim vatrogasnim postrojbama, dobrovoljnim vatrogasnim društvima i jedinicama lokalne samouprave na rok od četiri godine, uz mogućnost produljenja.

Naime, Ravnateljstvo za robne zalihe do sada je u strateškim robnim zalihama imalo 59 višenamjenskih autocisterni te je nabavilo još 12 novih višenamjenskih autocisterni za prijevoz pitke vode, postupkom javne nabave.

Primopredaja prve polovice novih cisterni obavljena je u Kutini na prostoru tvrtke Ziegler d.o.o., dok će se preostalih šest cisterni naknadno predati danas u Ozlju, na prostoru tvrtke Flammifer d.o.o.

Ovo je hrvatski proizvod koji će koristiti za borbu protiv poplava i požara, ali i za opskrbu pitkom vodom

Upravo su ove dvije tvrtke dobile natječaj i proizvele sama vozila, na što je posebno ponosan bio i sam ministar Horvat. „Ovo je hrvatski proizvod, radi se o hrvatskim firmama i poduzetnicima koje su do sada većinom taj proizvod izvozile, a drago mi je što su na ovaj način doprinijele tome da se pojedina vatrogasna društva, općine i gradovi u Hrvatskoj sada lakše nose s brojnim izazovima. Također, ovo je rezultat istraživanja i razvoja hrvatskih stručnjaka i tu činjenicu ne smijemo izostaviti“ naglasio je tom prilikom ministar, uz kojeg je svečanoj primopredaji prisustvovao i pomoćnik ministra Damir Juzbašić, a domaćin im je bio direktor tvrtke Ziegler d.o.o. Dario Marinić.

Ravnateljstvo je u proteklih 10 godina nabavilo 59 vozila slične namjene, a ovih 12 vozila nadopunjuje asortiman onoga što iz robnih rezervi Ministarstvo investira u nekoliko ključnih ciljeva. To je, prije svega, pomoć vatrogasnim postrojbama da se novom tehnologijom što bolje i fleksibilnije nose s nastalim situacijama, bile one poplave ili požari. No, ova multifunkcionalna vozila također će doprinijeti opskrbi pitkom vodom onim krajevima koji je trenutno nemaju“, zaključio je ministar.