Ministar Božinović na 5. Sajmu sigurnosti i prevencije: „Prihvatit ćemo zaključke Vijeća za prevenciju“

U organizaciji Policijske uprave međimurske te Vijeća za prevenciju Grada Čakovca i Međimurske županije, u petak, 21. rujna u Sportskoj dvorani Graditeljske škole Čakovec i na terenima SRC „Mladost“ u Čakovcu održan je Sajam sigurnosti i prevencije 2018. Svečani dio cjelodnevnih aktivnosti kojim je ujedno obilježen blagdan svetog Mihovila i Dani policije, bila je svečana akademija kojoj su prisustvovali ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović, saborska zastupnica Bernarda Topolko, župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, zamjenik župana MŽ Josip Grivec, načelnik Uprave policije Ivan Merčep, zamjenici gradonačelnika grada Čakovca Mario Medved i Zoran Vidović, gradonačelnik Grada Murskog Središće Dražen Srpak, savjetnik ministra unutarnjih poslova Vladimir Faber te voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Weber.

Ivan Sokač, načelnik PU Međimurske, rekao je „Na ovogodišnjem sajmu okupili smo rekordnih 57 izlagača, nekoliko informativnih punktova, radionica u kojima sudjeluju i djeca, a s nama su danas ovdje predstavnici iz drugih PU te predstavnici policije iz susjednih država. Ovaj sajam je prilika da se dotaknemo stanja sigurnosti u našoj županiji, kao što smo u srijedu na Vijeću za prevenciju Međimurske županije prezentirali  podatke istraživanja koje je napravila PU Međimurska, a čije istraživanje pokazuje narušeno sigurnosno stanje u pojedinim dijelovima županije koja se nalaze uz romska naselja. S ovog mjesta apeliram na stručne ljude iz svih područja da počnemo rješavati probleme.

Zamjenik gradonačelnika grada Čakovca Mario Medved naglasio je: „Čakovec prepoznaje važnost preventivnih akcija, edukacija i program usmjerenih prema odgovornom ponašanju. Jedno od gorućih je i pitanje sigurnosti u dijelovima županije uz romska naselja. Podaci koje je PU međimurska prikupila putem ankete, nisu dobri, a mi u Međimurju na njih upozoravamo već dugi niz godina te je sad prilika da svi zajedno prionemo poslu, kako bi se stanje sigurnosti popravilo, a Romi integrirali u zajednicu u kojoj svi imamo ista prava, ali i obveze!“

Župan Međimurske županije Matija Posavec: „Naši stanovnici, žitelji Međimurja, žele mir, tolerantno okruženje, pravednost i efikasnost institucija. Žele ono što je već duboko ukorijenjeno u hrvatskim zakonima i hrvatskom ustavu, a najviše od svega žele sigurnost. Ne sigurnost u statistikama, već sigurnost u vlastitoj svijesti, mogućnosti nesmetanog kretanja po mjestu gdje žive. Ako postoji skupina ljudi koja narušava tu sigurnost onda svaka pravna, pravedna i moderna država mora imati mehanizam da se to spriječi, procesuira i zatraži odgovornost da se takve stvari više ne događaju. Posljednje istraživanje koje je napravljeno u suradnji s PU Međimurskom pokazalo je da itekako ima velikih problema u narušavanju sigurnosti, no za mene je najveći problem što nedostaje dobre volje. Međimurje i međimurski narod je najtolerantnija sredina u Hrvatskoj. Činjenica je da su Policija i građani najvažniji u stvaranju sigurnosti. Želim da se na razini Ministarstva unutarnjih poslova i Ravnateljstva policije cijeni i vrednuje ono što radimo kao zajednica, da se podrži kvalitetnija opremljenost policajaca u PU međimurskoj, a najviše od svega upućujem molbu za povećanjem broja policijskih službenika unutar PU Međimurske. Uzimajući u obzir činjenicu da je definicija sigurnosti – stupanj zaštite od opasnosti, štete, gubitka ili kriminalne aktivnosti, tada doista želimo da taj stupanj bude puno jači, bolji i kvalitetniji. Bez države, bez jasnih i konkretnih odluka, teško ćemo spomenute probleme riješiti“, konkretan je Posavec koji je iskoristio priliku i policijskim službenicima i dužnosnicima čestitao na organizaciji 5. Sajma sigurnosti i prevencije.

Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović, pohvalivši organizaciju ovogodišnjeg Sajma, istaknuo je kako je on organiziran s ciljem promocije i sinergije policije i čitave zajednice u izgradnji sigurnijeg okruženja. „Sigurnost je ključna pretpostavka u kvaliteti života u određenoj sredini. Shvaćajući važnost te činjenice, analizirajući zaključke nedavno održanog Vijeća za prevenciju , razgovore s čelnicima Međimurske županije, danas sam ovdje kako bih Vas obavijestio kako će Ministarstvo unutarnjih poslova, u narednom razdoblju poduzeti potrebne korake za promjenom unutarnjeg ustroja PU međimurske tako da će organizacija rada policije biti u potpunosti prilagođena uvjetima na terenu. Također, temeljem sigurnosne procjene, ravnateljstva policije, angažirat ćemo dodatne policijske snage“. Međutim, ističe Božinović, „Međimurska policija se vrlo uspješno nosi sa sigurnosnim izazovima na svom području, s njezinim posljedicama i uzrocima. No, za trajno eliminiranje negativnih posljedica i društvenih pojava, potreban je trezven i mudar angažman čitave zajednice, svih njezinih društveno relevantnih sektora. To znači da društvo u cjelini treba učiniti više na uzrocima koji su doveli do stanja o kojima danas govorimo.  Vjerujte mi da će policija svoj dio posla odraditi i nemojte sumnjati u to“, rekao je Božinović. „Stoga pozivam sve državne institucije, da u partnerskom odnosu intenziviraju  mjere i aktivnosti za integraciju svih građana u društvo, a osobito mladih generacija. Samo se na taj način, zajedničkim stručnim naporima može postići da se asocijalna ponašanja, broj kažnjivih dijela svedu na mjeru koja je društveno prihvatljiva“, zaključio je ministar Božinović.

Svečanoj akademiji prisustvovali su brojni predstavnici policije, načelnici međimurskih županija, predstavnici gospodarskog, obrazovnog i kulturnog života Međimurja te drugi gosti. Na svečanosti su dodijeljene nagrade za izvedene akcije kojima se doprinosi zaštiti života, prava, sigurnosti ili imovine, a nagrađeni su: Vjeran Horvat, Tomislav Grubić, Ljubomir Levačić, Zdenko Hrgović, Stojan Bogdan, Ivica Goričanec, Srećko Fajfar, Kristina Horvat, Martina Zadravec, Miljenko Zorković, Marko Prekupec, Darko Šalamon, Mario Poljaković, Dejan Kovačić, Tomislav Molnar, Mario Bukovec, Alenka Hošnjak, Luka Videc, Davor Trstenjak, Saša Rihtarec. Zbog iskazane iznimne hrabrosti i požrtvovnosti, u viša policijska zvanja promaknuti su Ivica Goričanec u višeg policijskog narednika i Dario Ratkajec u zvanje samostalni policajac. Glazbenim nastup svečanu akademiju obogatili su nastupi obitelji Šafarić i Ženske vokalne skupine „Stridonne“.

U okviru Sajma sigurnosti i prevencije priređeno je niz sadržaja kojima se preventivni rad policije želi što više približiti svim slojevima društvene zajednice te su policajci svoj rad na štandovima s policijskom opremom, održane su pokazne vježbe, edukativno-zabavni sadržaji i radionice za učenike osnovnih škola, prikazana moderna policijska oprema, grane policijskog djelovanja, policijska vozila i helikopter.

UO za poslove župana

Morana Kiš