Minimalna plaća u Hrvatskoj ne osigurava dostojanstven život radnicima!

Boška Ban, saborska zastupnica SDP-a, ukazala je u srijedu na ozbiljne nedostatke u prijedlogu Zakona o minimalnoj plaći kojeg je predstavila Vlada. Ban je upozorila kako predložene izmjene nisu dovoljne za rješavanje dugogodišnjeg problema minimalnih plaća koje ne osiguravaju dostojanstven život hrvatskim radnicima.

Život na minimalcu borba je za preživljavanje

„Minimalna plaća u 2024. godini je 840 eura bruto, odnosno oko 670 eura neto. U usporedbi s drugim zemljama Europske unije, poput Slovenije i Njemačke, Hrvatska je daleko od održivog standarda. Ovakva minimalna plaća i dalje znači borbu za preživljavanje, a ne dostojanstven život,“ naglasila je Ban.

Upozorila je kako više 50% radnika koji primaju minimalnu plaću jedva spajaju kraj s krajem. „Ljudi su prisiljeni birati između osnovnih životnih potreba poput hrane, plaćanja režija ili obrazovanja svoje djece. Ova situacija ne bi trebala biti norma u zemlji članici Europske unije,“ kazala je.

Kriteriji izračuna beznačajni bez automatske indeksacije

Iako se Vlada hvali povećanjem minimalne plaće, Ban je postavila pitanje koliko to povećanje od 80 eura neto doista poboljšava život radnika. Upozorila je da novi kriteriji za izračun minimalne plaće, koji uključuju kretanje produktivnosti i promjenu kupovne moći, neće značiti ništa bez konkretnih akcija i automatske indeksacije plaća.

„U mnogim zemljama Europske unije, kao što su Belgija, Nizozemska i Francuska, automatska indeksacija plaća već je uvedena, čime se osigurava da radnici ne čekaju političku volju ili predizborna obećanja kako bi dobili pristojnu plaću,“ dodala je.

Pokrivenost kolektivnim ugovorima sramotno niska

Istaknula je i problem kolektivnog pregovaranja u Hrvatskoj. „Naš zakon ne pruža dovoljno poticaja za kolektivno pregovaranje, što dovodi do sramotno niskih razina pokrivenosti radnika kolektivnim ugovorima. Ova situacija mora se promijeniti kroz izradu ozbiljnog akcijskog plana,“ rekla je Ban te pozvala Vladu da preispita svoj prijedlog zakona i osigura sustav koji jamči automatsku prilagodbu plaća troškovima života, jačanje sindikata i kolektivno pregovaranje.

„Radnici Hrvatske ne mogu i ne smiju čekati više. Zaslužuju sustav koji će osigurati dostojanstven život bez biranja između hrane i režija,“ zaključila je.

SDP Međimurske županije