MILJENKO CMREČAK I DRAŽEN SRPAK O IMENOVANJU I PREIMENOVANJU ULICA

Nakon što je na Kolegiju gradonačelnika donesena odluka o planiranju imenovanja i preimenovanja nekih ulica u M. Središću među stanovništvom su se pojavile određene nedoumice o opravdanosti takvog koraka kao i njezinog financijskog utjecaja na same građane.

Zamolili smo gradonačelnika M. Središća Dražena Srpaka i predsjednika GV Miljenka Cmrečaka da nam ukratko pojasne razloge zašto se razmišlja o takvom potezu.

 

Što vas je ponukalo  da krenete u realizaciju ovakvog projekta ?

 

 

Sve počinje još početkom 2014.godine kada VMO Sitnice upućuje zahtjev za imenovanjem ulica u svojem naselju uz obrazloženje povećanog broja stanovnika kao i izgradnje novih stambenih objekata.

U isto vrijeme dolazili su i upiti iz ostalih naselja o možebitnom imenovanju novih ulica , A Hrvatsko demokršćanska stranka upućuje  prijedlog za promjenom imena glavne prometnice u M. Središću ulice Josipa Broza.

Kako ste odlučili riješiti te zahtjeve ?

 

 

Osnovano je povjerenstvo za  imenovanje i preimenovanje ulica na području grada , a njegov sastav odražava i stanje u Gradskom vijeću. Predsjednik povjerenstva je vijećnik HDS-a Ivan Goričanec . Temeljem navedenih činjenica ukazala se potreba za sazivanjem  sjednice povjerenstva te rasprave o toj problematici.

Kakav je vaš stav o toj problematici ?

 

 

I gradonačelnik Srpak i predsjednik GV Cmrečak stava smo da treba udovoljiti mještanima Sitnica po potrebi i ostalih naselja za imenovanjem i preimenovanjem ulica uz opasku za VMO Sitnice da će tu nastati novi troškovi  zbog potrebe promjene dokumenata , a koje Grad nije u mogućnosti podmiriti.

Što se tiče ulice Josipa Broza nakon moguće odluke povjerenstava i GV o preimenovanju ulice u nju bi se ušlo tek nakon osiguravanja financiranja promjene svih dokumenata za stanovnike te ulice iz bilo kojeg drugog mogućeg izvora osim gradskog proračuna.

Po mjestu se čuju priče da se ulica J. Broza mijenja iz političkih razloga?

 

 

Apsolutno se ne razmišlja o nikakvom političkom preimenovanju ulice već o tome da novi naziv ulice definira Grad M. Središće kao sjeverna ulazna vrata Hrvatske.

Priča se i o inicijativi o ponovnom postavljanju biste Karla Mrazovića-Gašpara

ispred prostora OŠ, dakle na staro mjesto ..

 

Da,  zato smo osnovali povjerenstvo u sastavu jednog neovisnog i neutralnog člana što je profesor Stjepan Hranjec , Ivan Goričanec vijećnik HDS -a i jedan član oporbe koji za sad nije definiran. Oni su ti koji će donijeti prijedlog o svezi toga.

Kako je zamišljena restauracija podnožja spomenika Rudaru ?

 

 

Na samom spomeniku biti će upisan isključivo datum postavljanja dok bi se pored spomenika postavilo postolje za dosadašnju ploču kao povijesni artefakt sa dodatkom još jedne takove ploče , ali na engleskom jeziku.

Zahvalili smo se gradskim ocima uz  nadu da  će vam ova pojašnjenja malo pomoći u razumijevanju ovih slučajeva preimenovanja i imenovanja novih ulica.

(Z. Rihtarec)

IMG_20150220_141317