Milanović šokirao javnost u BiH: Ja sam predsjednik Hrvata u Bosni i Hercegovini. U čije ime govori Komšić?

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović ponovo je otvorio frontu prema Bosni i Hercegovini. Obraćanjem na Generalnoj skupštini UN-a, u kojem je istaknuo da je on predsjednik i Hrvata u Bosni i Hercegovini, šokirao je prisutne novinare iz te zemlje

Milanović je prozvao i trenutačno predsjedajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića. Rekao je kako ‘ne zna s kojim mandatom je došao i u čije ime govori’.

‘I da je predstavnik Hrvata jer funkcioniraju kao tri člana, rekao sam da sam ja predsjednik hrvatskih građana i onih Hrvata koji žive u BiH. To je moja dužnost i obaveza’, rekao je Milanović, javlja Al Jazeera.

Na pitanje novinara znači li to da se on smatra predsjednikom Hrvata u BiH, Milanović je odgovorio: ‘U onoj mjeri u kojoj Ustav kaže da se brinemo i vodimo računa o statutu Hrvata izvan Hrvatske, ali uz poštovanje zemalja, da.’

VIDEO:

Novinar je ponovio pitanje: ‘Kako možete biti predsjednik Hrvata iz BiH, vi ste predsjednik Republike Hrvatske?’

‘Hrvati u BiH i New Yorku imaju pravo glasa. To sam često problematizirao i pokušavao svesti na razumnu mjeru, da se susjedna država ne kompromitira i ne ulazi u njen prostor. Ako tako mislite, trebalo bi mi zabraniti ulaz u BiH’, rekao je Milanović.

Na ponovljeno pitanje jesu li tri člana Predsjedništva BiH zapravo predsjednici BiH, Milanović je rekao kako je to politika koju nije on provodio, ali da je danas takva i da su to političke i formalno-pravne činjenice.

(izvor: tportal, https://www.tportal.hr/, foto I video: Screenshot, Al Jazeera)