Milanović oštro odgovorio Dodiku: “To je grubo krivotvorenje istine i uvreda za Hrvate”

Ured presjednika Republike Zorana Milanovića reagirao je na izjavu čelnika Republike Srpske Milorada Dodika kako su se u Hrvatskoj “stotinu godina oštrile sjekire”.

Na početku naglašavaju kako su tvrdnje Milorada Dodika neprihvatljive i neistinite te da su pokušaj nametanja kolektivne krivnje hrvatskom narodu. “Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović smatra neprihvatljivima i nadasve neistinitima tvrdnje čelnika srpskog naroda u BiH Milorada Dodika u Donjoj Gradini, na obilježavanju sjećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac”, navode iz Ureda.

Pišu da je Milorad Dodik, osim ponovljene neistine o broju žrtava u Jasenovcu, rekao kako je “vrlo malo pripadnika hrvatskog naroda koji se nisu solidarizirali sa zločinima ustaškog režima”. Predsjednik smatra da to apsolutno ne odgovora istini i predstavlja uvredu za sve hrvatske antifašiste i hrvatski narod. “Ovakve matrice samo štete interesima Hrvata i Srba i u Hrvatskoj i u BiH”, napominju.

Milanović dodaje da je hrvatski narod iz Drugog svjetskog rata izašao na pravoj strani povijesti, na pobjedničkoj strani. “Svako drugačije tumačenje povijesti, uključujući i spomenuto Dodikovo, predstavlja grubo krivotvorenje istine. I to samo s ciljem kako bi se nekima dopao na jedan dan. Ovakve tvrdnje, osim što su potpuno neistinite, predstavljaju i nedopustivi pokušaj nametanja kolektivne krivnje hrvatskom narodu”, dodali su s Pantovčaka.

 

(izvor: https://direktno.hr/, foto: ilustracija)