Mihovljan slavi svoj dan, održana svečana sjednica Vijeća Mjesnog odbora

Vijeće mjesnog odbora Mihovljan, u suradnji sa svojim udrugama, od subote 24. rujna pa do 9. listopada organizira bogati program “Z brega na breg” u okviru obilježavanja Dana Mihovljana. 

Uz izložbu umjetničkih radova mještana, streljački turnir, pokaznu vježbu DVD-a i predstavljanje rada udruga kao uvertiru u dane mjesta, u petak 30. rujna u Društvenom domu održana je svečana sjednica.

Mihovljan slavi svoj 819. rođendan

Predsjednik Mjesnog odbora Mihovljan Ivica Novak pritom je naglasio kako je Mihovljan star toliko koliko su stara arhivska vrela u Međimurju, ali i kako je Mihovljan za povijest Međimurja i Čakovca izuzetno važan jer je niz stoljeća bio sjedište velike rimokatoličke župe koja je obuhvaćala Buzovec, Čakovec, G. Pustakovec, G. Vidovec, Ivanovec, Mačkovec, Martane, Mihovljan, Novo Selo Rok, Pribislavec, Putjane, Savsku Ves i Šenkovec. “Mihovljan se prvi puta u pisanim izvorima spominje početkom 13. stoljeća, točnije 1203. godine, kada je kralj Emerik izdao privilegij za nekadašnju čakovečku župu sv. Mihajel u Mihovljanu. Ista je ukinuta, a u spomen na nju 1939. godine podignuta je današnja kapela sv. Mihovila. Dakle Mihovljan slavi danas svoj 819. rođendan”, naglasio je predsjednik MO i dodao kako se puno radi u mjestu kako bi se Mihovljan vratio na mjesto kojem pripada i koje zaslužuje. Samim time završena je prva faza rekonstrukcije Prvomajske ulice, a uskoro se očekuje i završetak druge faze.

Potrebe građana prepoznao je i Grad Čakovec te se pristupilo u niz korektivnih aktivnosti i nabavci inventara te opreme na održavanju javnih objekata i to na športskom domu, društvenom domu, kapelama sv. Ane i sv. Mihovila te zgradi stare škole. Pritom je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini u govoru istakla kako se godinama daleko premalo ulagalo u obnovu infrastrukture, ali i da će napraviti sve da se u ovom periodu to u Mihovljanu i ispravi, a mnogo toga je već pokrenuto. “Vjerujem da svi iščekujete skori završetak radova na pješačko-biciklističkoj stazi prema Čakovcu i križanju sa Sjevernom obilaznicom, jer dobivamo sigurniji spoj s centrom grada, a uredit ćemo i kompletnu javnu rasvjetu u naselju Brezje. S ulaganjima ćemo nastaviti, poštujući prije svega vaše želje i potrebe, stoga me posebno veseli otvoreni i jasan dijalog s mještankama i mještanima Mihovljana. Budite ponosni na svoje mjesto i svoje sumještane, ipak je Mihovljan jedno od najstarijih naselja u sastavu grada, u kojem je nekad bilo sjedište župe koja je obuhvaćala i sam Čakovec”, rekla je čakovečka gradonačelnica kojoj je na svečanosti uručena slika kapele sv. Mihovila autora Zlatka Hergotića.

Mihovljan je jedno od rijetkih mjesta u Hrvatskoj koje je u posljednjih 10 godina povećalo broj stanovnika, po popisu iz 2021. imaju 1391 mještanina, 11 više nego na popisu iz 2011. godine.  

Bez obzira na veličinu nekog grada, ono što je iznimno važno je da se u razvoju, planovima i investicijama ne zanemaruju prigradska naselja. Samim time sva naša naselja u ingerenciji Grada Čakovca podjednako se razvijaju i u njih se ravnomjerno ulaže, a svi zajedno iskoristit ćemo svaku šansu da se javimo na fondove i natječaje koji se otvaraju za daljnji rast. Potrebna nam je u gradu još jedna osnovna škola i dajemo punu podršku da nam se vrtići i sve obrazovne institucije jačaju te da se rasterećuje postojeća mreža škola gradnjom novih infrastrukturnih uvjeta. Baš kao i nama u Međimurskoj županiji, tako je i Gradu Čakovcu važno obrazovanje i ulaganje u našu djecu“, u govoru je istaknuo župan Međimurske županije Matija Posavec te svim mještanima čestitao njihov dan.

Spomenimo kako su svečanost svojim nastupima uveličali KUD Mihovljan, ŽVS “Pučpuljike”, Udruga umirovljenika i Crkveni zbor Mihovljan, a sjednici su uz velik broj mještana prisustvovali i predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Josip Varga, saborska zastupnica Boška Ban Vlahek, predsjednici iz prijašnjih sastava MO Mihovljan August Labazan, Franjo Patafta i Josip Jezerik te predsjednici i članovi ostalih mjesnih odbora u sastavu Grada Čakovca.

Humanitarna utrka za “Međimurske slatkiše”

Domaćini su priliku iskoristili kako bi pozvali što veći broj prijatelja Mihovljana da im se pridruže u ostalim programima obilježavanja dana mjesta, pa su tako na rasporedu vatrogasne igre djece i mladeži, kestenijada, druženje i sportska natjecanja UDVDR-a, druženje uz dan starijih osoba, otvorena vrata KUD-a, stolnoteniski i šahovski turnir te nogometne utakmice.

Posebno je istaknuta humanitarna utrka “Z brega na breg” koju Vijeće MO organizira u suradnji s Atletskim klubom “Međimurje” u subotu, 01. listopada s početkom u 16 sati. Utrka koja se trči za udrugu “Međimurski slatkiši” namijenjena je svim građanima, a stazu duljine 5 kilometara. Prije utrke građana, s početkom u 15:15 sati održat će se dječje utrke na 100, 300 i 600 metara.

(Grad Čakovec)