MHB sufinancira „Memorijalnu biciklijadu“ uz Dan međimurskih branitelja

U petak (21.06.2024.) ZBUMŽ je potpisala Ugovor s Ministarstvom hrvatskih branitelja o sufinanciranju aktivnosti „Memorijalna biciklijada“ u iznosu od 1.300,00 € s kojom je ZBUMŽ započela prošle godine, a planirana je kao trajna i tradicionalna aktivnost u čast međimurskim braniteljima koji su među prvima očistili tada regiju Međimurje od tzv. JNA i tako osigurali dostatno naoružanja da se opreme postrojbe HV sa sjedištem u Međimurju, a dijelom i u Varaždinu, kao pomoć u oslobođenju Varaždina.

Memorijalna biciklijada kreće iz Čakovca, pa preko Goričana, Kotoribe i Donje Dubrave završava na Marini u Prelogu.

S istom aktivnosti (projektom) ZMUMŽ se prijavila na javne natječaje za sufinanciranje projekta udruga u općinama Donjoj Dubravi i Kotoribi, a u Goričanu nije jer je ta Općina objavila javno natječaj samo za područje kulture. Navedene dvije Općine nisu prihvatile projekt, a ignoriranje je išlo čak do toga, da nisu, kako Uredba nalaže, o tome pismeno izvijestili ZBUMŽ, već su jednostavno ignorirali prijavu.

Zbog toga je predsjednik ZBUMŽ zamolio načelnike sve tri navedene Općine da ga prime kako bi im objasnio ciljeve biciklijade i zamolio da osobno dočekaju bicikliste i pozdrave ih, bez ikakvog materijalnog troška.

Načelnici Goričana i Donje Dubrave su tu molbu s rezigniranje odbacili i odbili primiti predsjednika ZBUMŽ s obrazloženjem kako se on „svađa sam sa sobom“ (što god im to značilo) uz napomenu da oni sve rješavaju sa svojim udrugama. U navedenom Općinama ne postoje braniteljske udruge ili bar nisu upisane u Registar udruga RH. Načelnik Kotoribe se nije očitovao, ali nije ni obavijestio o datumu i hoće li primiti predsjednika ZBUMŽ.

Ne želeći ocjenjivati osobni odnos spomenutih načelnika s predsjednikom ZBUMŽ, s ogorčenošću konstatiramo da je to omalovažavanje i diskriminacija ne samo ZBUMŽ kao saveza braniteljskih udruga, nego i udruga članica toga saveza.  I još gore, to je omalovažavanje svih učesnika Memorijalne biciklijade koji nisu dostojni da ih navedeni načelnici pozdrave.

O postupku navedenih načelnika neka javnost sudi, a vjerujemo i da će to uzeti u obzir na izborima slijedeće godine.

Domovini vjerni !

  Predsjednik

Željko Tomašić