Međimurski župan Matija Posavec gostovao u emisiji “Nedjeljom u 2”

Posavec u NU2: ‘Najpoštenija rekonstrukcija Vlade bili bi parlamentarni izbori već ove godine!’

U današnjoj emisiji “Nedjeljom u 2” voditelja i urednika Aleksandra Stankovića, gost emisije bio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Posavec je u mladim danima bio radijski voditelj, ima završen Fakultet prometnih znanosti te je bio instruktor u tamošnjoj autoškoli. U politiku je ušao nakon dugo nagovaranja, a za župana ga je kandidrao bivši šef HNS-a, a današnji šef Reformista, Radimir Čačić, s kojim Posavec i dalje dobro surađuje. Posavec je, interesantno, bio jedan od rijetkih koji je u trenutku kada se glasalo za izbacivanje Čačića iz HNS-a bio suzdržan.

“Već dvije godine nisam zadovoljan stanjem u HNS-u i na to vrlo dosljedno upozoravam. Rastakanje HNS-a započelo je još prije pet godina, no posljednje dvije godine su najteže”, kazao je Posavec na početku.

“Treba biti netko u HNS-u, i to ću biti ja prvi, da se ispriča članovima i simpatizerima za ono što se dogodilo prije dvije godine. Ulazak u koaliciju s HDZ-om nije bio dobar. Stranci treba novi smijer i program, odnosno HNS bi trebalo vratiti izvorištu, onakavom kakvog ga je zamišljala Savka Dabčević Kučar.”

“Glavni razlog zašto je HNS ušao u koaliciju je kurikularna reforma. Ta je reforma sada provedena, nju nitko ne može maknuti, stoga ne vidim razloga zašto ne bismo izašli iz koalicije”, osvrnuo se Posavec na izlazak HNS-a iz vladajuće koalicije.

“Hrvatskoj ove godine trebaju parlamentarni izbori. Danas su 4 ministra pod aferama – to je 20 posto Vlade. Imamo raširen još jedan fenomen – to su žetončići, i danas više ne znate tko čini parlamentarnu većinu. Zbog toga bi parlamentarni izbori bili najpoštenije rješenje”, rekao je Posavec.

HNS treba nove ljude

Na pitanje trebaju li HNS preuzeti neki novi ljudi, odnosno trebaju li se Štromar i Vrdoljak za početak maknuti iz stranke, Posavec je kazao kako se to najbolje vidjelo na EU izborima.

“Nosio sam listu i to sam učinio pod dva uvjeta: da na izbore idemo samostalno i da na toj listi budu novi i mladi ljudi, neopterećeni bilo kakvim odlukama.” Rezultati izbora, kazao je, bili su jasan pokazatelj kakvo je stvarno stanje u stranci te da stranci trebaju promjene.

Na pitanje je li svjestan da bi njegov današnji istup mogao biti sankcioniran, Posavec je odgovorio pitanjem: “Što je važnije od potencijalnih sankcija od dosljednosti i odgovornosti?” te se nadovezao: “Nisam bio ničija sjena i fikus i nitko mi ne može oduzeti pravo na jasan stav koji imam.”

Posavec je kazao kako je u korektnim odnosnom s Vrdoljakom te je rekao kako je puno komunicirao s vrhom stranke.

“Zdrav razum mi nalaže da u ovom trenutku ponudim jedan potpuno novi koncept ljudima i članovima HNS-a”, odgovorio je Posavec na pitanje Stankovića nije li mu pametnije izaći iz HNS-a i krenuti samostalno.

Osvrnuo se  i o rekonstrukciji Vlade

Smatra da Marić, Žalac i Tolušić trebaju otići iz Vlade te se ne smije dogoditi situacija kao s Kuščevićem, kada su mediji dva mjeseca otkrivali njegove afere te je tek nakon dva mjeseca Kuščević otišao s mjesta ministra.

Rekonstrukcija Vlade je dobra, smatra Posavec, no ne bi smjela biti “kozmetička”, a najpoštenije bi bilo kada bi se raspisali novi parlamentarni izbori.

Na pitanje koje stranke vidi kao centrističke, odgovorio je da su to HSLS, GLAS, Reformisti, Pametno te Start. Za Živi zid, Mislava Kolakušića i Ivana Pernara, Posavec je kazao kako su to protestne stranke te ih ne vidi kao centrističke stranke.

Za sada nema favorita što se tiče predsjedničkih kandidata, a mandat aktualne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović ocijenio je s trojkom.

Za nedavno održani prosvjed u Međimurju Posavec je kazao kako to nije bio prosvjed protiv nacionalne manjine Roma, već prosvjed protiv sustava koji se ne odnosi dobro prema problemima koji nastaju između Roma i lokalnog stanovništva.

Demantirao je zastupnika Kajtazija te je kazao kako problematika oko vodovoda i kanalizacije nije uspostavljena u romskim naseljima koja nisu legalizirana, no počelo se raditi i na tom pitanju.

Autor: Ines Brežnjak, https://www.dnevno.hr

Foto: rt, snimka ekrana

rpt