Međimurska županija: Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima započelo je obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja koji se slavi kao spomen na 5. kolovoza 1995. godine kada je u vojno-redarstvenoj akciji “Oluja” oslobođen grad Knin i vraćen okupirani teritorij Republike Hrvatske čime su ostvareni svi zacrtani ciljevi koji su omogućili stvaranje hrvatske samostalnosti, neovisnosti i slobode. Pobjedu u Oluji zahvaljujemo našim braniteljima, na koje ćemo biti trajno ponosni, a Međimurska županija posebno je ponosna na sve naše heroje koji su dali život za domovinu, među kojima je 78 međimurskih branitelja.

Stjepan Horvat, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Međimurske županije podsjetio je prisutne na značaj 5. kolovoza: “Vojno redarstvena operacija „Oluja“ za Hrvatsku i za građane Hrvatske ima posebno značenje. Bila je to odlučujuća oslobodilačka bitka koja je zaustavila rat i agresiju na hrvatskom tlu i donijela dugo priželjkivan mir i slobodu našoj domovini.“.

Počast herojima odali su članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenikom Josipom Grivcem, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina s potpredsjednikom Mariom Medvedom, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, saborske zastupnice Boška Ban Vlahek i Andreja Marić, načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi, predstavnici Policijske uprave Međimurske, predstavnici braniteljskih udruga s područja Međimurske županije, predstavnici Hrvatske vojske, Zrinske garde Čakovec, Matice hrvatske Ogranka Čakovec položivši vijence i svijeće svim stradalim, poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima žrtvama Domovinskog rata.

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini rekla je da je prošlo gotovo tri desetljeća kako su naši vojnici podigli hrvatsku zastavu na kninskoj tvrđavi i tako simbolično označili pobjedu u nametnutom ratu. „Tih dana disali smo kao jedno, radovali se svakom oslobođenom mjestu, ali i tugovali nad svakim izgubljenim životom. Hvala našim suborcima koji su pokazali jedinstvo i snagu one dane kada nam je bilo najteže.

„Prije 27 godina Eduard Baltić i Florijan Novak bili su među ponosnim hrvatskim braniteljima koji su podigli hrvatski stijeg na Kninskoj tvrđavi tog povijesnog 5. kolovoza 1995. godine. Iako godine prolaze, sjećanja ostaju te upravo zato ovaj dan obilježavamo na dostojanstven način kako bismo našim braniteljima odali počast i zahvalili im na njihovoj volji i žrtvi. Oluja je znak pobjede, zahvalnosti i snage našeg naroda, ali i povijesni dan kojim se dičimo i koji nas podsjeća da nikad ne gubimo nadu i vjeru, već moramo spremno i odlučno prolaziti kroz sve izazove koji su stavljeni pred nas.“ rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je čestitao svim građanima i građankama Međimurske županije Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Molitvu za sve sudionike Domovinskog rata predvodio je fra Željko Železnjak, a Sveta misa za Domovinu slavit će se u petak, 5. kolovoza 2022. godine u 9:00 sati u župnoj crkvi Svetog Nikole biskupa u Čakovcu.

Služba za poslove župana