MEĐIMURSKA ŽUPANIJA I GRAD VUKOVAR U PROJEKTIMA ZA OČUVANJE SJEĆANJA NA HEROJE

Domovinski rat jedan je od temelja na kojima je nastala naša država, a Vukovar, grad heroj, predstavlja simbol stradanja naših branitelja koji su dali život za neovisnost i slobodu svoje domovine. Na tom je tragu održan sastanak na kojem je zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Marijan Pavliček ugostio zamjenika župana Međimurske županije Zorana Vidovića i predsjednika Udruge vukovarskih branitelja i logoraša Međimurja Željka Sršana. Time je naznačen početak suradnje Međimurske županije i Grada Vukovara na pojedinim projektima. Svakako jedna od važnijih tema bila je snimanje dokumentarnih filmova „Srpski koncentracijski logori u Hrvatskoj i Srbiji“ i „Ovčara 1991. – Istina o zvijerima i zvjerstvima“.

1

Kako su pritom naglasili, dokumentarni filmovi bit će snimljeni u realno vrijeme s istinitim događajima i sudjelovanjem aktera događaja, tj. vukovarskih branitelja, logoraša te dvojicom preživjelih na Ovčari. Dogradonačelnik Pavliček izrazio pak je zadovoljstvo što će snimljeni filmovi prikazivati istinu o Domovinskom ratu i promicati je diljem Hrvatske, te istaknuo da će Grad Vukovar financijski poduprijeti realizaciju navedenog projekta, jednako kao što će, razmjerno ostalima, u financiranju sudjelovati i Međimurska županija.

„Domovinskim ratom ostvario se stoljetni cilj hrvatskog naroda i stvorila samostalna hrvatska država, a ovakvi zapisi moraju biti svjedočanstvo nama i novim naraštajima o teškoj borbi i stradanjima za tu samostalnost“, istaknuo je zamjenik međimurskog župana. Osim toga, razgovaralo se i o velikom projektu obnove vukovarskog vodotornja, simbola hrvatskog zajedništva. Naime, želja je gradskih vlasti revitalizirati taj prostor u znak poštovanja palima za domovinu.

2

Vrijednost projekta procjenjuje se na oko 20 milijuna kuna te se očekuje potpora i ostalih hrvatskih županija i gradova za sufinanciranje. Vidović je uzvratio kako će Županija, zajedno sa općinama i gradovima, na temelju dobre suradnje, razmotriti taj prijedlog i uključiti se u skladu sa vlastitim mogućnostima. Također, predsjednik Udruge branitelja iskoristio je priliku zahvaliti domaćinu na potpori braniteljskoj udruzi ustupanjem potrebnog materijala za izložbu „Vukowar – 87 dana boli i patnje“ koja je bila postavljena u zgradi Scheier puna dva mjeseca, a čija je pokroviteljica bila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Odlazak u Vukovar Sršan i Vidović iskoristili su i kako bi se susreli s vukovarskim braniteljima, a cijeli je posjet zaključen odavanjem počasti svim međimurskim i hrvatskim braniteljima koji su poginuli braneći domovinu.

(Mateja Gošćiej, http://medjimurska-zupanija.hr/)

5