Međimurska županija dostojanstveno obilježila 27. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

U prigodi 27. obljetnice međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske, događaja koji za hrvatski narod predstavlja povijesnu prekretnicu, a kojim je završeno razdoblje dvostrukog eksperimenta s južnoslavenskom i ostvareno pravo postojanja hrvatske države i nacije, župan Međimurske županije Matija Posavec sa suradnicima položio je cvijeće i zapalio svijeće čime je odana počast svim međimurskim i hrvatskim braniteljima koji su dali život braneći svoju Domovinu.

Župan Posavec je prigodom 27. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske kazao „Nakon što smo prije šest dana obilježili 100 godišnjicu pripojenja Međimurja matici zemlji, danas bismo svi trebali biti ponosni na to što smo se uspjeli izboriti za svoju državu, za svoju Republiku Hrvatsku. Običavam reći kako uvijek možemo napraviti više i bolje i čeka nas još puno posla kako bismo ostvarili sve čime su nas zadužili oni koji su se borili i dali svoje živote za Hrvatsku, posebno 78-rici međimurskih istinskih heroja.“ Ispred Koordinacije udruga branitelja proizišlih iz Domovinskog rata obratio se Stjepan Horvat koji je istaknuo važnost 15.siječnja 1992., iako je Republika Hrvatska tek šest godina poslije, upravo hrabrošću branitelja postala cjelovita. “Ponosan sam i sretan da danas svim Međimurkama i Međimurcima mogu čestitati 27.obljetnicu međunarodnog priznanja naše Domovine.”

Polaganju cvijeća i paljenju svijeća pored župana Matije Posavca, nazočili su i zamjenik župana Josip Grivec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, potpredsjednici Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina i Franjo Makovec, načelnik PU Međimurske Ivan Sokač i voditelj Odjela policije PU Međimurske Kristijan Srpak. Ispred Uprave za obranu Međimurske županije, odsjeka Čakovec Vlado Hranjec te ispred Koordinacije udruga branitelja proizišlih iz Domovinskog rata Stjepan Horvat.

Predstavljena foto monografija „Međimursko je,“

Obilježavanje 27. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske nastavljeno je  promocijom foto monografije „Međimursko je“, autora Josipa Horvata Majzeka.

Foto monografija Međimurja „Međimursko je“  nastala je povodom dvadeset i pete obljetnice osnutka Međimurske županije te je čitava knjiga koncipirana na brojci 25. Sadrži 25 poglavlja sa po 25 priča. Abecednim redom na 392 stranice sa 637 fotografija prikazana su kulturna i prirodna bogatstva Međimurja.

Nazočnima se obratila recenzentica poglavlja vezanih za kulturnu baštinu Iva Kožnjak, mag. hist. art. koja je  istaknula veliki doprinos autora očuvanju međimurske kulturne baštine koji je fotografijom ovjekovječio materijalno i nematerijalno kulturnog blago Međimurja istaknuvši crkve i pilove te čakovečki Stari Grad. „Međimurje je regija bogata povijesnim i kulturnim spomenicima koje u fotomonografiji donosi Josip Horvat Majzek čiji rad osim dokumentarističke ima i veliku umjetničku kvalitetu koju će prepoznati svaki čitatelj ove vrijedne knjige“ – rekla je recenzentica Kožnjak.

Recenzent poglavlja vezanih za prirodnu baštinu prof. dr. sc. Mladen Kučinić kazao je kako je foto monografija „Međimursko je“ specifična i posebna po svemu, a posebno je istaknuo autorovu veliku ljubav prema svome rodnom kraju. „Smatram da je autor svojom četvrtom knjigom u potpunosti uspio dočarati svu ljepotu i isprepletenost prirodnog i kulturnog, stvarajući monografiju koja može biti ogledni primjerak za slična izdanja u Hrvatskoj, ali i izvan nje. Često nismo niti svjesni kakvim je prirodnim ljepotama prepuna naša zemlja i koje je potrebno sačuvati budući da nam upravo one jamče izuzetno visoku kvalitetu života kakva je upravo u Međimurju. Ova knjiga, posebna po svemu i na određeni način spomenik i spomen na ljude, prirodu i kulturu Međimurja zalog je budućim generacijama budući je riječ o jednoj od najljepših monografija ikada izdanih.“ – kazao je recenzent Kučinić.

Mons. Juraj Kolarić kazao je kako je ovom promocijom danas u Međimurju praznik pisane riječi, ali i fotografija najljepšeg kraja na Svijetu. “Autor govori i odnosi se prema Međimurju s posebnom pažnjom kao prema dragulju i to ovoj knjizi daje još veći značaj, ” te emotivno odrecitirao svoju pjesmu iz 2015. godine  “Međimurje moje”.

Nazočnima se obratio i župan Međimurske županije Matija Posavec koji je izrazio zadovoljstvo što se promocija foto monografije „Međimursko je“, izdane povodom 25 godišnjice osnutka Međimurske županije, održava upravo na dan kada obilježavamo 27 godina međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. „Autor nas ovom vrijednom knjigom, vrlo suptilno upućuje da se zapitamo što i koliko činimo za kraj u kojemu živimo. Mi u Međimurskoj županiji nastojimo kreirati politike kojima na poštivanju tradicijskih, kulturnih vrijednosti i vlastitom identitetu gradimo još uspješnije društvo i stoga Međimurje mnogima služi kao primjer u gospodarskom, društvenom i kulturnom smislu. Ova foto monografija zasigurno će pridonijeti da i buduće generacije iskazuju poštovanje za sve što baštinimo od naših predaka, a uvjeren sam da će biti i motivacija da čuvamo i dalje gradimo naše Međimurje“ kazao je župan Posavec te izrazio divlje i zahvalnost autoru kazavši kako nas je ovom knjigom sve zadužio te poželio da ova vrijedna knjiga nađe svoje mjesto u svakom međimurskom domu.

Na kraju se nazočnima obratio i sam autor koji je kazao kako više od trideset godina istražuje i proučava kulturnu i prirodnu baštinu Međimurja te je izrazio veliko zadovoljstvo što je uz potporu Međimurske županije ova foto monografija svojevrsna „mini enciklopedija“ ugledala svjetlo dana.

Kazao je kako je nastojao obuhvatiti sve ono što Međimurje čini jedinstvenim ne samo u Hrvatskoj, već i u Europi i vrlo emotivno se zahvalio svima koji su mu pomogli. Ispričao je jednu od anegdota vezanih za svoja istraživanja te poželio da knjiga bude vodič i motiv za istraživanje prirodnih i kulturnih bogatstva Međimurja.

Promociju je međimurskim pjesmama na gitari upotpunio glumac i glazbenik Igor Baksa, a vodio Dejan Buvač.

Promociji su pored župana Posavca, nazočili zamjenik župana Josip Grivec, zamjenici predsjednika Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina i Franjo Makovec, prof. dr. sc. msgr. Juraj Kolarić, prof. dr. sc. Mladen Kučinić sa zagrebačkog PMF-a, dr. sc. Mišel Jelić sa zagrebačkog PMF-a, dr. sc. Dušan Jelić iz Hrvatskog instituta za biološku raznolikost iz Zagreba te Iva Kožnjak mag. hist. art.

UO za poslove župana

Morana Kiš