MEĐIMURJE JE USPJEŠNIJE OD OSTATKA HRVATSKE, NA ŠTO MORAMO BITI PONOSNI

Nekoliko dana nakon radne sjednice, u utorak je održana i svečana sjednica Skupštine Međimurske županije, koja se tradicionalno održava povodom završetka kalendarske godine te predstojećih božićnih i novogodišnjih blagdana.

Istoj su prisustvovali potpredsjednica Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec, saborska zastupnica Nadica Jelaš, saborski zastupnici Dragutin Glavina i Mario Moharić, uz domaćine župan Međimurske županije Matiju Posavca, predsjednika Skupštine Međimurske županije Mladena Novaka, zamjenike župana Zorana Vidovića i Sandru Herman, te gradonačelnika Čakovca Stjepana Kovača i Murskog Središća, Dražena Srpaka, kao i načelnike međimurskih gradova i općina, njihove zamjenike i sve vijećnice i vijećnike županijske skupštine.

zup 2

Međimurje je svojim radom često istaknuto kao primjer koji treba slijediti, u gospodarstvu koje bilježi najbolje rezultate, stanju nezaposlenosti, poduzetništvu ili pak korištenju fondova Europe unije. U proljeće 2013. godine održani su lokalni izbori, nakon njih 20. lipnja konstituiran saziv Skupštine Međimurske županije, a u godinu i pol dana mnogo je toga učinjeno, što je naglasio predsjednik Skupštine.

„Dobro smo se nosili s izazovima s kojima smo bili suočeni, a nakon što smo na šest sjednica raspravljali o 110 točaka dnevnog reda, svojim odlukama postavili smo pokret za uspješno djelovanje izvršne vlasti. Zbog čega s punim pravom možemo reći da je Međimurje krenulo putem koji mora slijediti cijela Hrvatska“, objasnio je Novak i dodao kako je unatoč nekim razmiricama i nesporazumima, cilj uvijek svima isti. „Uspjeli smo doći do rezultata po kojima smo predvodnici u Hrvatskoj, a do njih došli kroz vrlo konstruktivne rasprave unutar Skupštine. Bilo je različitih, nerijetko i sučeljenih stavova, ali svi su oni prošli s ciljem boljitka naše županije.“

zup 3

Jednu pozitivnu godinu po Županiju, svojim je govorom zaokružio međimurski župan Posavec. Započeo je s financijskom slikom Županije, uvođenjem aktivnih mjera štednje na početku mandata, u prvom redu rezovima na plaćama i takozvanom hladnom pogonu, ali i smanjenju duga, pa je tako prema dobavljačima sa 29 pao na 8,7 milijuna kuna.

“Dat ću sve od sebe da Međimurska županija bude u potpunosti bez dugova i minusa“, rekao je i dodao kako je iza nas jedna od pozitivnijih godina za gospodarstvo Međimurja.

„U ovoj godini iz programa resornih ministarstava stiglo je preko 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava u Međimurje, raste broj poduzetnika, prihodi, izvoz i broj investicija, a i nakon nekoliko godina graditeljstvo ima pozitivne rezultate. Broj nezaposlenih u 12 mjeseci manji je za oko 2100“, dodaje župan i naglašava kako je u najboljim vremenima županiju imala 4950 osoba na Zavodu za zapošljavanje.

zup 4

„Naš cilj do kraja mandata je da to premašimo. Ambiciozno, ali nije neostvarivo“, rekao je pritom, između ostalog, naglasivši oko 1,1 milijardu vrijedne investicije, projekt besplatnih udžbenika, asistenata u nastavi i druge projekte po kojima je Međimurje primjer i prednjači u zemlji i Europi te objasnio kako sada više nego ikada snaga argumenta postaje ključ uspjeha, kako u provođenju politike, tako i borbi za svoju regiju.

„Nitko ne može osporiti da mijenjamo sliku na bolje i da stvaramo primjer Međimurja kao bolje, uspješnije i pravednije Hrvatske. Neke druge Hrvatske. I to mi je cilj. Oduvijek je Međimurje bilo uspješnije od ostatka zemlje, ali su Međimurci to uzimali zdravo za gotovo, bilo je bitno raditi, da se posao odrađuje u tišini, bez velike pompe i samozatajno. To je ono što sam odlučio promijeniti jer moramo biti ponosni na ono što radimo, moramo to isticati gdje god možemo i samo temeljem konkretnih brojki, rezultata tražiti ono što nam i pripada“, za kraj je dodao župan Posavec.

zup 5

Svečarski ton sjednice upotpunili su nastupi Karoline Matjašec i Martine Jakšić te Vokalne skupine Zrinski Nedelišće, a emitiranjem nagrađenih filmova Škole animiranog filma Čakovec dano još jednom priznanje mladim umjetnicama Rajni MeđimurecEmi BogdanUni Jakšić i Evi Jalušić, za osvajanje prestižnih nagrada na natjecanju u Chicagu. Ujedno je to bio odličan uvod u proslavu 40. rođendana ŠAF-a u veljači.

(piše Tomica Ištvanović ,http://medjimurska-zupanija.hr/home)

zup 6

zup 7

zup 8