MEĐIMURJE DOBIVA STUDENTSKI DOM

Ministar Tolušić u Međimurju: „U rujnu iduće godine otvaramo vrata Studentskog doma prvim studentima“

Svečanim potpisivanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Uključivo studiranje“, u prostorijama Međimurskog veleučilišta dogovorena je izgradnja Studentskog doma u sklopu kompleksa bivše vojarne, ukupne vrijednosti od gotovo 9 milijuna kuna. Ugovor je potpisan u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“. Revitalizirani dio starog vojnog kompleksa tako će postati novi dom za studente koji će se sastojati od 23 sobe s 32 ležaja, kafića, restorana, kuhinje, sportsko-rekreacijske prostorije, društvene prostorije, knjižnice, čitaonice, skriptarnice i praonice.

16

Ovaj ugovor potpisali su ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić, dekanica Međimurskog veleučilišta u Čakovcu Nevenka Breslauer i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric, a svečanosti potpisivanja prisustvovali su i ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat, zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Hrvoje Šlezak, župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak i prodekan za razvoj Međimurskog veleučilišta Željko Knok.

1

„Na našem veleučilištu trenutno je upisano oko 1000 studenata od kojih gotovo većina živi izvan Međimurske županije zbog čega je provedba ovog projekta apsolutni prioritet za nastavak daljnjeg razvoja obrazovanja u našoj županiji i povećanje studentskog standarda“, istaknula je dekanica te predstavila sve dosadašnje uspjehe MEV-a tijekom osam godina postojanja. Naglasila je kako će se na ovaj način također riješiti problem prehrane studenata jer se postojeći restoran nalazi predaleko od samog veleučilišta. „Čestitam svima koji su radili na pripremi ovog projekta i u 90 dana prošli svu proceduru ugovaranja što je dovelo do ovog potpisivanja. Cilj nam je da sve velike projekte, financirane kroz strukturne instrumente, pokušamo u najkraćem mogućem roku ugovoriti kako bi se što prije moglo početi s implementacijom“, izjavio je Petric i dodao kako je Središnja agencija dosad imala izuzetnu suradnju s korisnicima iz Međimurske županije, provevši više od 20 projekata.

13

Posebno je ponosan bio župan Posavec koji je naglasio kako je ovo kruna jednog mukotrpnog rada jer je samom činu potpisivanja prethodilo puno priprema, javljanja na natječaj i izrada projektne dokumentacije, no da je ovo još jedan korak više u promišljanju sustava obrazovanja kakav želimo provesti u našem kraju. „Mi kontinuirano postavljamo nove standarde u sustavu obrazovanja, od besplatnog prijevoza, udžbenika, infrastrukturnih projekata i stipendija, a to sve pokazuje da u Međimurju svaki dan živimo i radimo na način da nam je obrazovanje itekako važno. Mijenjamo upisne kvote prilagođavajući ih potrebama gospodarstva, a svi ste vi svjedoci jedne kvalitetne revitalizacije prostora bivše vojarne što je ujedno primjer dobre prakse u Hrvatskoj“, rekao je župan.

10

S njime se složio zamjenik ministra koji je naglasio kako je obrazovanje izuzetno važna stvar za Međimurje. „Ukoliko želimo da naš kraj gospodarski napreduje moramo ulagati u ljude, jer su upravo ljudski resursi ti koji donose razvoj, pa kako bismo studentima u našem gradu omogućili kvalitetno obrazovanje, moramo im stvoriti preduvjete za to“, izjavio je. Jednako važno pitanje studenata je i ono vezano uz kasnije zaposlenje, a ministar Horvat kazao je kako je u ovom trenutku u njegovom ministarstvu u 341 aplikaciji projekata identificiran potencijal otvaranja otprilike 12.700 novih radnih mjesta, te da se zna i njihov profil. „Pitanje je hoćemo li mi u sustav producirati onakvu radnu snagu kakvu netko smatra da Hrvatskoj treba ili ćemo konačno doći u situaciju gdje će nam tempo i vrstu radne snage birati tržište“, objasnio je, a ministar Tolušić za kraj naglasio kako je ovo lijep događaj za Međimurje, no i važan za cijelu Hrvatsku. „Stalno pričamo o razvoju, ali bez znanja te priče nema, a ono što smo uspjeli napraviti u zadnjih nekoliko mjeseci doprinosi ukupnom podizanju studentskog standarda“, rekao je naglasivši kako će se hrvatska obrazovna cjelina zaokružiti obnovom i građenjem novih studentskih domova diljem Hrvatske.

3

„Na ovaj način dajemo mogućnost našoj djeci da se lakše razvijaju, jer ne možemo sve koncentrirati u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, već dajemo priliku i manjim sredinama da ponude jednako kvalitetne obrazovne programe“, istaknuo je Tolušić i rekao kako ga raduje činjenica da ovo nije ni prvi ni posljednji projekt koji Međimurje priprema, te da će MEV već sutra prijaviti projekt Centra održivog razvoja s nizom laboratorija vrijedan preko 12 milijuna kuna. „To je odličan smjer kako se jedna ustanova može razvijati i i ne ovisiti o državnom ili županijskom proračunu, već gledati da uzme financijska sredstva tamo gdje su za to predviđena“, zaključio je i najavio kako bi Studentski dom Međimurskog veleučilišta prve studente mogao primiti već u rujnu iduće godine.

(Jasminka Begić, http://medjimurska-zupanija.hr/)

2

12

14

15