MEĐIMURCI SU POKRETAČKA SNAGA KOJA TREBA HRVATSKOJ

Koliko su važni zajedništvo, suradnja i komunikacija, za pozitivne rezultate i razvoj, svojim su dolaskom u Međimursku županiju dokazali čelni ljudi Zavičajnog društva „Međimurje“ u Zagrebu. Tako je župan Međimurske županija Matija Posavec primio predsjednika društva patera Tončija Trstenjaka, počasnog predsjednika Danijela Režeka te potpredsjednika Ivana Novaka.

„Smjerovi koji između ostalih određuju razvoj Međimurske županije su uspješna suradnja te komunikacija s našim iseljeništvom. Sve te veze moramo održavati i njegovati, a pritom naglašavam 40 tisuća Međimuraca u Zagrebu, ali mislim i na velik broj njih diljem svijeta“, naglasio je župan Posavec i istaknuo kako čak četiri takva društva djeluju u Sloveniji, gdje je i Hrvatski dom zahvaljujući odličnoj suradnji s općinom Lendava.

Ujedno je međunarodna suradnja Međimurske županije proširena na Austriju, s Gradišćanskim hrvatima  kao partnerima na raznim manifestacijama među kojima i ovogodišnjem Urbanovu, dakako i na Mađarsku, Švicarsku, ali i Njemačku gdje je upravo u 2014. obilježeno 20 godina rada Društva Međimuraca u Munchenu.

Međimurci su pokretačka snaga koja treba Hrvatskoj

„Svaki od tih krajeva bogatiji je za Međimurce koji vrijedno rade i  održavaju vezu sa svojim zavičajem, a to je upravo zbog svojih društava“, dodao je Posavec i istaknuo djelovanje zajednice u Zagrebu kao primjer, Međimurska županija već otvara razna vrata i potiče na suradnju na raznim događanjima i u Zagrebu, a  ovim je posjetom napravljen i korak dalje. „Mnogi ne znaju da mi možda ove godine slavimo 23. obljetnicu, ali prvo takvo društvo osnovano je 1936. Godine. Iako su nam zabranili djelovanje, mnogi su opstali, kao Zavičajno društvo studenata kojima ćemo ove godine pomoći u izradi monografije te ćemo ih ukomponirati u naše društvo“, objasnio je počasni predsjednik i dodao kako su upravo mladi i Međimurci pokretačka snaga koja treba Hrvatskoj.

„Hrvatska bi trebala preuzeti model malog Međimurja, to je model razvoja. Ja uvijek kažem – Idite u Međimurje pa ćete vidjeti kak se dela“, ponosno je istaknuo Režek. Najvažnije je ujediniti mladost, struku i intelekt, a u tome društvo pronalazi recept izlaska iz krize. „Mi želimo biti povezani i našim radom nešto učiniti za Međimurje, no cilj je i u Međimurje dovesti naše snažne ljude i ideje koje imamo u Zagrebu. Nedovoljno smo povezani, moramo staviti glave skupa, a kada to napravimo svi nas uvažavaju“, objasnio je predsjednik Trstenjak.

Otvaranje Doma Međimuraca u okviru Dana Županije

Dokaz tome je i skoro otvaranje novog Doma Međimuraca u Ulici Ljudevita Gaja u Zagrebu, kako je najavljeno, istinske ambasade Međimurja. „S novom lokacijom ide i novi rad“, objasnio je predsjednik objasnivši kako ovakav prostora još nisu imali te da će isti bez sumnje podići razinu kvalitete njihovog djelovanja.

To će biti prilika okupljanja svih Međimuraca i svih prijatelja Međimurja, kojim ćemo promovirati našu kulturu, politiku prema kojoj djelujemo i gospodarstvo koje nam je izuzetno važno. Bit će to pravi referentni centar Međimuraca u Zagrebu“, rekao je međimurski župan te poželio da se adaptacija i opremanje prostora zaključe do obilježavanje Dana Međimurske županije i Spomendana na Zrinske i Frankopane.

Ujedno je najavljeno kako nas ovogodišnje Međimursko proštenje u Zagrebu očekuje 14. lipnja.

Mateja Gošćiej, http://medjimurska-zupanija.hr/home)

09