MDS za povećanje plaća ženama

Poštovani,

slobodni smo vas izvjestiti da će Međimurski demokratski savez i  ove godine obilježiti Međunarodni dan žena  darivanjem Međimurki tradicijskim cvijećem od papira, koje godinama izrađuje gospođa Terezija Pavlic iz Svete Marije. Cvijeće od papira simbol je radišnosti i kreativnosti međimurskih žena.

Ova aktivnost MDS-a održat će se u subotu, 09. 03., u Čakovcu, na Trgu Republike, u vremenu od 10 do 11 sati.
  
MDS povodom ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana žena koristi  priliku da, još jednom, upozori na   težak položaj velikog broja međimurskih žena, koje i dalje imaju u sferi radnih, socijalnih i rodnih prava.

Veliki broj žena u Međimurju, a i u Hrvatskoj, radi na teškim radnim mjestima u tekstilnoj, obućarskoj industriji i trgovini za najnižu satnicu i plaću.  Dokaz tome su i podaci iz edicije Međimurska županija u brojkama za 2017. g. koji govore o tome da je najviše žena s niskim plaćama bilo zaposleno u prerađivačkoj indust riji, 56 18 žena, i trgovini, 1759 žena . U prerađivačkoj industriji žene su dobivale prosječnu plaću od 3.811 kn , a muškarci 5.064 kn. U trgovini su žene dobivale prosječnu plaću 3.875 kn, a muškarci 4.197 kn. Kada zbrojimo sve međimurske plaće tada žene imaju prosječnu plaću od 4.275 kuna, a muškarci 4.960 kuna   

Nadalje, žene su i danas manje plaćene na mnogim istim radnim mjestima u usporedbi s muškarcima, a majčinstvo je ugroženo teškim uvjetima rada, radom na određeno vrijeme, noćnim smjenama i mogućim otkazima trudnicama i majkama.

MDS se zbog toga zalaže da se zakonskom regulativom izjednače plaće muškaraca i žena za isto radno mjesto, da se povećaju minimalne i najniže plaće i da se trudnicama i majkama osigura rad na neodređeno vrijeme, što bi bio veliki doprinos i pronatalitetnoj politici.
MDS svim međimurskim ženama, pogotovo onima koje će ga provesti na radnom mjestu, želi sve najbolje za Međunarodni dan žena i zahvaljuje im na svim odricanjima i trudu kojima pridonose boljitku svojih obitelji.

Predsjednik MDS-a:

Željko Pavlic