MDS: Tužna obljetnica najstarije pruge u Hrvatskoj

24. travnja 1860. godine Kotoriba je, kao prvo mjesto u Hrvatskoj, dobila željezničku prugu.

Pruga je povezivala Veliku Kanižu u Mađarskoj s Pragerskom u Sloveniji, a kroz Hrvatsku je, od Kotoribe, preko Čakovca do Macinca prolazila u dužini od 41 km.

Koliko god nas raduje činjenica da je kroz Međimurje izgrađena prva željeznička pruga u Hrvatskoj, toliko nas ispunjava nezadovoljstvo stanjem te pruge uzrokovano dugogodišnjim neodržavanjem, što je rezultiralo smanjenim povjerenjem korisnika željezničkog prijevoza i to zbog smanjenja brzine vlakova i nesigurnosti putovanja.

Na to su još 2020. godine upozorili načelnici općina Kotoriba, Donji Kraljevec i Mala Subotica dopisom ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću.

Željko Pavlic, vijećnik MDS-a u Skupštini Međimurske županije, predložio je na 19. sjednici Skupštine održanoj 08. 10. 2020. godine, Zaključak KOJIM SE POZIVA HŽ INFRASTRUKTURA DA U NAREDNIM GODINAMA OSIGURA DODATNA SREDSTVA ZA OBNOVU I REDOVITO ODRŽAVANJE MREŽE PRUGA I PRUŽNE INFRASTRUKTURE NA PODRUČJU MEĐIMURSKE ŽUPANIJE, TE ZA OBNOVU, MODERNIZACIJU I ELEKTRIFIKACIJU CIJELE DIONICE PRUGE KOTORIBA-NOVI MAROF-ZAPREŠIĆ.

Zaključak je prihvaćen jednoglasno i upućen HŽ Infrastrukturi.

Nakon ovih inicijativa HŽ Infrastruktura je krenula  u, ovoj fazi, obnovu pruge od Čakovca do Kotoribe i Graničnog prijelaza do Mađarske. Radovi su krenuli još 2020. godine ali do danas, nažalost, nisu još dovršeni, što nam pokazuje i fotografija snimljena 24. 04. 2024. godine na dionici pruge između Donjeg Mihaljevca i Kotoribe.

Znači,  dionica pruge od 30 km, između Čakovca-Buzovca, nakon 4 godine radova nije još obnovljena. Za razliku od toga, u nekim drugim dijelovima Hrvatske grade se nove pruge i brzo obnavljaju stare, znači novaca ima. Ovdje je potrebno naglasiti da se u proračun HŽ Infrastrukture uplaćuje i 0.03 eura iz svake litre prodanog goriva.

MDS još jednom poziva HŽ Infrastrukturu da što hitnije završi obnovu dionice pruge od Čakovca do Kotoribe i da krene u obnovu ostalih dionica pruga u Međimurskoj županiji i obnovu i modernizaciju pruge do Zagreba.

Predsjednik MDS-a:

 Željko Pavlic