MDS-SDP-HSU: Za razvijenu i otvorenu Općinu Sveta Marija!

U okviru predizbornih aktivnosti  Izborni program Koalicije MDS-SDP-HSU za Općinu Sveta Marija, na tržnici u Svetoj Mariji, predstavili su Željko Pavlic, predsjednik MDS-a, kao nositelj liste broj 2. za Općinsko vijeće Svete Marije i Andreas Lisjak kao nositelj liste bbroj 2. za Mjesni odbor Sveta Marija.

Pavlic i Lisjak posebnu su naglasili  dvije glavne točke programa, odnosno da će se posebno zalagati Za razvijenu i otvorenu Općinu Sveta Marija:

Općina Sveta Marija spada u općine sa najmanjom razvijenošću gospodarstva i to treba promijeniti. Općina Sveta Marija mora postati gospodarski razvijena i moderna općina, a to se ne može postići sadnjom maćuhica, već brigom o gospodarstvu. Kako bi se to ostvarilo Koalicija MDS-SDP-HSU će inzistirat  da se sve gospodarske jedinice u našoj gospodarskoj zoni što prije stave u funkciju, napravit ćemo inventuru svih pogodnih čestica na području općine koje bi se mogle staviti gospodarsku funkciju, osnovat ćemo poduzetnički inkubator za mlade poduzetnike, dati veće značenje turizmu i poljoprivredi kako bi se otvorio prostor za plasman različitih domaćih proizvoda i rukotvorina, osnovat ćemo Gospodarski savjet koji će činiti svi poduzetnici s područja općine kako bi poduzetnike povezali s općinom,  itd.  Jedan od uvjeta  razvoja Općine Sveta Marija su i ulaganja putem različitih fondova, a tu je dosadašnja vlast najviše zakazala. Prema Izvršenju proračuna u razdoblju 2013. – 2017., prvi mandat ove vlasti, preko stavke Pomoći iz inozemstva i iz drugih proračuna, u četiri godine, uplaćeno je  samo 1.556.625 kuna, iz EU fondova 0 kuna. U drugom mandatu, 2017. – 2020.g.uplaćeno je 4.344.528 kuna, od toga EU fondovi 1.988.013 kuna za izgradnju ceste do željezničke stanice. Za usporedbu u ovom zadnjem mandatu, u razdoblju od 2017. – 2020. Općina Kotoriba povukla je  18.505.762 kuna, od toga iz EU fondova 6.429.859 kuna. Te brojke nam najbolje govore koliko je Općina Sveta Marija bila neuspješna u privlačenju sredstava iz drugih proračuna. Samo razvijena općina može osigurati dostatna sredstva za svoje socijalne I obrazovne programe, a odmah na početku mandata donijet ćemo Odluku o dodjeli stipendija I studentima prvih godina studija, kojima je ova vlast tu mogućnost ukinula prije 8 godina.

 Također, Koalicija MDS-SDP-HSU trudit će se da Općinsko vijeće Općine Sveta Marija postane  predstavničko tijelo svih mještana Općine, a ne samo određenih  skupina. Koalicija će se zalagati za otvorenost rada općine sazivanjem redovitih zborova mještana i javnim uvidom i kontrolom  trošenja proračunskih sredstava i raspisivanja natječaja, na čiju potrebu nam ukazuje Financijsko izvješće Revizije Općine Sveta Marija za 2018. godinu. Općinska uprava,  mora biti otvorena svojim mještanima, za nas je važan neposredni kontakt i direktni utjecaj mještana  na rad Općine, kroz ukazivanje na problem i predlaganjem rješenja.  Mi govorimo o općinskoj upravi, a ne o općinskoj vlasti, jer izabrani dužnosnici ne dobivaju mandate da vladaju općinom, već da njome upravljaju. Općina mora biti servis građanima i poduzetnicima, i često prva vrata na koja će pokucati pri rješavanju nekog svojeg problema. A ta vrata moraju biti uvijek otvorena!

MDS