MDS obilježio svoju 16. godišnjicu

Proteklog vikenda  Međimurski demokratski savez je, malim druženjem u Lovačkom domu Fazan u Nedelišću, obilježito svoju 16. godišnjicu djelovanja.

Druženje je proteklo u dobrom raspoloženju za što su se pobrinuli kuharica Ružica Dobranić koja je pripremila lovački bograč i slavljenjičku tortu, Helena Fijok-Benković koja je prostor doma oplemenila svojim likovnim radovima i Ivan Horvat-Ćeri, koji je članove i simpatizere  MDS-a zabavio svojim nastupom na usnoj harmonici.

Skupu se obratio i predsjednik MDS-a Željko Pavlic, koji je govorio o aktivnostima MDS-a u ovih 16 godina;

“Prije 16. godina je održana je Osnivačka skupština Međimurskog demokratskog saveza, političke stranke s regionalnim, međimurskim, predznakom. Na samoj skupštini usvojen je i temeljni Program MDS-a “Međimursko protuletje” u kojem smo si zadali osnovne ciljeve našeg djelovanja, u Programu smo, između ostalog, zapisali; “Cilj MDS-a je da svojim djelovanjem čuva i razvija sve posebnosti i bogatstvo Međimurja kao regionalnog subjekta u Republici Hrvatskoj,  MDS se zalaže za Hrvatsku kao decentraliziranu, regionalno uređenu državu u skladu sa gospodarskim, prirodnim, socijalnim i kulturnim obilježjima pojedinih područja, Stav MDS-a je da međimurskom gospodarstvu svakao treba modernizacija postojeće infrastrukture, a posebno naglašavamo potrebu uvođenja novih tehnologija, kreiranja i proizvodnje inovacija i programa koji su rezultat intelektualnog rada…”

Tokom proteklih godina često smo prvi izlazili s različitim inicijativama od kojih su neke i danas jedinstvene. Tokom proteklih godina upozoravali smo na sve prijedloge koji su išli u smjeru gubljenja ili slabljenja regionalnog statusa Međimurske županije. Drago nam je da je naše stavove prihvatila i jednoglasno potvrdila i Skupština Međimurske županije, prihvačajući Deklaraciju o jedinstvenosti Međimurja, koju je MDS predložio u studenom 2013. godine. U svom Programu upozorili smo, također, i na činjenicu da Međimurje ima vrlo lošu obrazovnu strukturu, po čemu je na samom dnu u Hrvatskoj i na potrebu snažnije aktivnosti u zaštiti međimurske kulturne baštine. U tom okviru smo u svom Programu predvidjeli  osnivanje Fonda za stipendiranje međimurskih studenata i Plakete MDS-a za očuvanje međimurske kulturne baštine. Iste godine i Fond i Plaketa stavljene su u funkciju, tako da smo preko Fonda MDS-a za stipendiranje od 2005. godine stipendijama i potporama poduprli preko 100 studenata.  Osnovni kriterij za dodjelu stipendija bio je socijalni kriterij. MDS je jednina politička stranka u Hrvatskoj koja na ovaj način podupire studente sa svojeg područja.

Plaketom MDS-a za očuvanje međimurske kulturne baštine nastojali smo istaknuti pojedince i udruge koje su dale veliki doprinos u očuvanju prebogate međimurske tradicije. Često je naša Plaketa prethodila priznanjima koja su dobitnici naše Plakete dobivali kasnije. Prva dobitnica Plakete, još 2006. godine, bila je Elizabeta Toplek -Teta Liza iz Donje Dubrave, a slijedili su je Franjo Preložnjak, Stjepan Taradi – Utek i Matija Grabrović, Lidija Bajuk. Plakete su dobili i KUD-ovi iz Svete Marije, Zasadbrega, Kotoribe, Preloga i Nedelišća.

Iza MDS-a je 16. godina rada i zalaganja u cilju ostvarenja svojeg Programa, a, isto tako ispred MDS-a su godine u kojima ćemo se i dalje, čvrsto i principijelno, boriti i zalagati za Međimurske interese, a jedan od međimurskih interesa je i ukidanje prometne izoliranosti Međimurja prema Zagrebu i time prema ostalim dijelovima Republike Hrvatske. Tom problemu ćemo u nadolazećim mjesecima posvetiti najviše pažnje.” – naglasio je na kraju Pavlic. (rt)