MDS obilježio 14 godina djelovanja za boljitak Međimurja

Proteklu nedjelju Međimurski demokratski savez je svečanom sjednicom Vijeća MDS-a i malim druženjem na prostorima Ribičkog doma u Palinovcu, obilježito svoju 14. godišnjicu djelovanja.

Skup je otvorio domaćin, predsjednik Ogranka MDS-a Donji Kraljevec Zlatko Lovrenčić, a članove MDS-a  pozdravili su i predstavnici dugogodišnjih koalicijskih partnera, predsjednici županijskih organizacija SDP-a Mladen Novak i HSU-a Valentin Kočila.

Skupu se obratio i predsjednik MDS-a Željko Pavlic, koji je govorio o aktivnostima MDS-a u ovih 14 godina.

“Točno prije 14. godina, 20. 03. 2005. godine, održana je Osnivačka skupština Međimurskog demokratskog saveza, političke stranke s regionalnim, međimurskim predznakom. Na samoj skupštini usvojen je i temeljni Program MDS-a “Međimursko protuletje” u kojem smo si zadali osnovne ciljeve našeg djelovanja. U Programu smo, između ostalog, zapisali: “Cilj MDS-a je da svojim djelovanjem čuva i razvija sve posebnosti i bogatstvo Međimurja kao regionalnog subjekta u Republici Hrvatskoj.  MDS se zalaže za Hrvatsku kao decentraliziranu, regionalno uređenu državu u skladu s gospodarskim, prirodnim, socijalnim i kulturnim obilježjima pojedinih područja.  Stav MDS-a je da međimurskom gospodarstvu svakao treba modernizacija postojeće infrastrukture, a posebno naglašavamo potrebu uvođenja novih tehnologija, kreiranja i proizvodnje inovacija i programa koji su rezultat intelektualnog rada…”

Tijekom proteklih godina često smo prvi izlazili s različitim inicijativama od kojih su neke i danas jedinstvene. Upozoravali smo na sve prijedloge koji su išli u smjeru gubljenja ili slabljenja regionalnog statusa Međimurske županije. Drago nam je da je naše stavove prihvatila i jednoglasno potvrdila i Skupština Međimurske županije, prihvačajući Deklaraciju o jedinstvenosti Međimurja, koju je MDS predložio u studenom 2013. godine.

U svom Programu upozorili smo također i na činjenicu da Međimurje ima vrlo lošu obrazovnu strukturu, po čemu je na samom dnu u Hrvatskoj i na potrebu snažnije aktivnosti u zaštiti međimurske kulturne baštine. U tom okviru smo u svom Programu predvidjeli  osnivanje Fonda za stipendiranje međimurskih studenata i Plakete MDS-a za očuvanje međimurske kulturne baštine.

Iste godine i Fond i Plaketa stavljene su u funkciju, tako da smo preko Fonda MDS-a za stipendiranje od 2005. godine stipendijama i potporama poduprli preko 100 studenata.  Osnovni kriterij za dodjelu stipendija bio je socijalni kriterij.

MDS je jednina politička stranka u Hrvatskoj koja na ovaj način podupire student sa svojeg područja.

Plaketom MDS-a za očuvanje međimurske kulturne baštine nastojali smo istaknuti pojedince i udruge koje su dale veliki doprinos u očuvanju prebogate međimurske  tradicije. Često je naša Plaketa prethodila priznanjima koja su dobitnici naše Plakete dobivali kasnije. Prva dobitnica Plakete, još 2006. godine, bila je Elizabeta Toplek -Teta Liza iz Donje Dubrave, a slijedili su je Franjo Preložnjak, Stjepan Taradi-Utek i Matija Grabrović. Plakete su dobile i KUD-ovi iz Svete Marije, Zasadbrega, Kotoribe, Preloga i Nedelišća.

Iza MDS-a je 14 godina rada i zalaganja u cilju ostvarenja svojeg Programa, a isto tako, ispred MDS-a su godine u kojima ćemo se i dalje, čvrsto i principijelno, boriti i zalagati za  Međimurske interese.” – naglasio je na kraju Pavlic.

Nakon svečanog dijela, nastavilo se druženje uz ponudu posebnog međimurskog specijaliteta – pečene dravske ribe.

(m, foto: MDS)