MDS i Ovršni ustanak za pomoć deložiranima, ovršenima i blokiranima

U srijedu 08. 08. 2018. godine, u prostorijama Međimurskog demokratskog saveza,  održan je sastanak predstavnika MDS-a i Ovršnog ustanka. Cilj sastanka bio je razgovor o mogućoj programskoj suradnji MDS-a i Ovršnog ustanka u cilju osiguravanja pomoći najugroženijim deložiranim, ovršenim i blokiranim stanovnicima Međimurja.

Predsjednik MDS-a Željko Pavlic istaknuo je MDS ne samo regionalna i regionalistička, već i socijalno osjetljiva stranka, koja je i do sada, svojim različitim programima; od stipendiranja studenata do pružanja potpora brojnim pojedincima i udrugama, nastojala pomoći najugroženijim stanovnicima Međimurja. Na žalost, u posljednje vrijeme i veliki broj Međimuraca ima problema zbog blokada računa, ovrha i deložacija i stav je MDS-a da treba iznaći načina da se pomogne najugroženijima iz te skupine stanovnika Međimurja. A  prema podacima Fine 31. ožujka 2018. godine u Međimurskoj županiji je bilo blokirano 8 285 građana, koji ukupno duguju čak 1 milijardu i 448 milijuna kuna, čime Međimurje spada u sam vrh hrvatskih županija po broju blokiranih. Građani Međimurja najviše duguju bankama, kartičarima, agencijama, telekomima… 1 milijardu i 371 milijun kuna, državi su dužni 71 milijun kuna, a općinama, gradovima i županiji 5 milijuna kuna. Mnogi od tih blokiranih u teškoj su situaciji; bez prihoda, a neki od njih ostaju i bez svog doma. S obzirom na to da je očito da postojeća zakonska rješenja neće riješiti problem blokiranih, za očekivati je da će se ovaj problem samo zaoštravati, čime svaka moguća pomoć, pa i ona od MDS-a, dobiva na važnosti, istaknuo je Željko Pavlic.

Koordinator Inicijative Ovršni ustanak za Međimursku županiju Radovan Preložnjak izrazio je zadovoljstvo današnjim sastankom i zahvalio predsjedniku MDS-a Željku Pavlicu na zastupanju Ovršnog ustanka u Skupštini Međimurske županije. Naime, na 7. sjednici Skupštine Međimurske županije, održane 12. srpnja 2018. godine, usvojene su Izmjene i dopune Proračuna Međimurske županije za 2018. godinu. U okviru tih izmjena i dopuna u Proračun je uvrštena i stavka Županijski fond za hitno zbrinjavanje deložiranih, za koju je osigurano 150.000 kuna, a čije je uvrštenje predložila Inicijativa Ovršni ustanak za Međimursku županiju.Time je Međimurska županija postala prva jedinica lokalne ili regionalne samouprave u Republici Hrvatskoj, koja je direktno i konkretno otvorila mogućnost pomaganja i zbrinjavanja ovršenih i deložiranih osoba . U nastavku je Radovan Preložnjak upoznao predstavnike MDS-a  s osnovnim ciljem Inicijative Ovršni ustanak, a to je borba za pravedniji Ovršni zakon i olakšavanje situacija građana u dužničkom ropstvu do donošenja novog Ovršnog zakona. Zbog toga je Ovršni ustanak i pokrenuo brojne inicijative  koje idu ka tome da olakšaju položaj deložiranih, ovršenih i blokiranih građana. Zbog toga Inicijativa Ovršni ustanak poziva i sve gradove i općine u Međimurskoj županiji da se uključe u programe pomoći ovršenih i deložiranih, od sprječavanja ili ublažavanja uzroka samih ovrha dogovorom o načinu vraćanja duga, uplata u Fond za hitno zbrinjavanja deložiranih,  pa do osiguravanja stambenih jedinica za stambeno zbrinjavanje deložiranih i beskućnika. Također, potrebno je, naglasio je Preložnjak, što prije staviti u funkciju Županijski fond za hitno zbrinjavanje deložiranih.

Na kraju su  predstavnici MDS-a i Ovršnog ustanka izrazili zadovoljstvo održanim sastankom i dogovorili suradnju i zajednički nastup prema županiji, gradovima i općinama u cilju olakšavanja stanja deložiranim, blokiranim i ovršenim građanima Međimurja.

Predsjednik MDS-a:

Željko Pavlic