MDS: HAC – Međimurje 10 % udaljenije od Zagreba!

Hrvatske auto ceste d. o. o. – HAC, vratio se na staru praksu sezonskog poskupljenja svojih cestarina od 10 %. Međimurci će tako, od 01. 07., cestarinu na Auto – cesti od Svetog Križa do Zagreba, to je dionica koju Međimurci najviše koriste, plaćati 5.20 eura, umjesto dosadašnjih 4.70 eura.

Radi se o značajnom povećanju i do sada prevelikog iznosa cestarine, a što će još više otežati prometnu povezanost sa Gradom Zagrebom, u koji Međimurci moraju odlaziti najviše silom prilika zbog svojih zdravstvenih, obrazovnih i profesionalnih obaveza.

Ako tome dodamo i lošu povezanost željezničkim prometom, gdje putovanje do Zagreba traje i do 4 sata, možemo zaključiti da se prometna izolacija Međimurja povećava.

Međimurski demokratski savez smatra da nije bilo potrebe za uvođenjem većih cijena cestarina, jer nam podaci govore  da su u 2022. godini ukupni prihodi, i to rekordni, HAC-a ostvareni 11.5 % više nego u prethodnoj godini, isto povećanje  se očekuje i u odnosu 2023. na 2022. godinu. Znači svjedočimo rastu prometa, a ne padu.

Također, podaci o prihodima HAC-a govore nam o tome da su najveći financijeri HAC-a upravo građanji RH, i da je vrijeme da oni dobiju neke benefite. Ukupni prihod HAC-a predviđen za 2023. godinu bio je 452. 000,000 eura, od toga prihod od cestarina 375.605.548 eura, a prihod od naknade za financiranje građenja i održavanja javnih cesta koji se uplaćuje u visini od 0.03 eura po litri goriva naplaćene trošarine iznosi 54.212.866 eura.

Tome treba dodati da je prilikom izgradnje Auto–ceste do Zagreba, veliki dio korištenog šljunka besplatno ustupljen upravo iz Međimurske županije.

 

Zbog toga MDS poziva HAC da preispita svoju odluku o sezonskom povećanju cijena cestarina, odnosno da počne razmišljati o tome kako da smanji cijenu cestarine za domicilno stanovništvo, kako bi Auto – ceste ispunile svoju osnovnu ulogu; prometnu integraciju Republike Hrvatske uz pristupačnost i sigurnost za sve njezine građane.

 

Predsjednik MDS-a:

Željko Pavlic