Matija Varga: Koliko mladih je napustilo Mursko Središće i kakvo je zbog toga stanje gradskih financija?

Nezavisni vijećnik  Matija Varga na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mursko Središće  iskoristio je svoje pravo, te je na aktualnom satu vladajućima, odnosno gradonačelniku postavio tri pitanja.

Prvo pitanje odnosilo se na sve veći odlazak mladih na rad u inozemstvo.

“Vodi li Grad ili ima li ikakvu evidenciju koliki broj građana je otišao na rad u inozemstvo u zadnje 2-3 godine i kako se to odrazilo na prihode Grada. Što se radi po tom pitanju kako mladi ne bi odlazili.”

Gradonačelnik Srpak je rekao da je do točne evidencije o samom broju odraslih kao i djece kod nas jako teško doći. Sad pokušavamo to riješiti preko policije. Jednostavno ne zna tko bi mogao dati točne podatke.

“Što se tiče mjera koje se  poduzimaju u Sobočan Interijerima u zajedništvu s Međimurskim novinama održan je panel  pod nazivom „Stvaramo kvalitetna radna mjesta na sjeveru Hrvatske“ i to je jedna od mjera  jer mladi da bi ostali trebaju kvalitetna i dobro plaćena radna mjesta, što je povezano i s digitalizacijom i robotikom. Uključivanje žena u rad na radna mjesta na kojima dosad nisu radile , a s obzirom na sve veći napredak digitalizacije i robotike, sada je omogućen, povećali smo sufinanciranje vrtića, plaćaju se bilježnice i školske knjige  učenicima, mladim obiteljima za izgradnju dajemo  50 % popusta kod komunalnih doprinosa.  Dakle mladima omogućavamo kvalitetan život.

Nažalost naš zemljopisni položaj  je takav da danas imate radna mjesta na sat vožnje od kuće u inozemstvu i tu smo mi za sada nemoćni. Zato mjerama koje sam naveo pokušavamo naše mlade zadržati doma.

Plaćeni porezi i doprinosi prema Gradu su na sreću bez obzira na taj odlazak stanovništva i dalje u dosta velikom rastu,  pa su tako prema riječima voditelja financija Marka Jurovića prihodi  2017. godine u odnosu na 2016. porasli za 844.000,00 kuna.”

Drugo pitanje gospodina Matije Varge odnosilo se na smjenu  ravnateljice u DV „Maslačak“.

“Hoće li smjena ravnateljice u dječjem vrtiću Maslačak donijeti neki pomak u odgoju djece?”

“Pošto je  dosadašnja ravnateljica podnijela otkaz mi smo morali reagirati i ravnati se po potrebitim pedagoškim standardima. Dakle prvo je trebalo izabrati v.d. ravnatelja, pa onda  raspisati natječaj. Još jednom naglašavam da postoje pedagoški standardi koji se moraju poštivati.”

Nekih pomaka u samom odgoju djece neće biti, zaključio je vijećnik Varga.

Posljednje pitanje vijećnika Varge bilo je hoće li uskrsnice  osim umirovljenika dobiti i nezaposleni  bez primanja i slabo stojeće obitelji?

“Još 2010. godine išao je prvi poklon bon umirovljenicima, jer je Podružnica umirovljenika  dala taj poticaj, pa je sigurno ako je dana uskrsnica  umirovljenicima  s malim mirovinama, onda i oni koji ne primaju nikakvu ili su bez posla također to zaslužuju. Sada je već prekasno za tako nešto, ali već za Božić bi se taj program mogao realizirati, rekao je Srpak.

(tekst ZR, foto: Tin Tomanić)