MATIJA SE VRATIO Slijedi masakr na izborima za župana, HDZ se lukavo povukao na pričuvni položaj

Nakon što je župan Matija Posavec zbog dobro znanih razloga morao dati ostavku na svoju funkciju, novi izbori za župana Međimurske županije zakazani su za 28. studenog. Takoreći do zadnjeg trenutka nije se znalo što planira Posavec, a u posljednjih nekoliko dana odjeknula je vijest da će se opet kandidirati.

„Moram to učiniti zbog ogromnog broja ljudi koji me podržavaja, zbog svakog stiska ruke međimurskog čovjeka, zbog 9.000 članova Facebook stranice „Podrška županu-Matija Posavec“, zbog Međimurki i Međimuraca koji su moji poslodavci.“

Danas je u Čakovcu na velikom skupu sve to i službeno potvrđeno, a Matija je već skupio više od 10.000 potpisa.

Osim njega kandidati na izborima biti će Darko Zver iz stranke Fokus, bivši čelnik međimurskog SDP-a Mladen Novak i Reformistica Sandra Herman. Između njih vladala bi određena neizvjesnost što se tiče izbora, no sada kada im se pridružio bivši župan situacija se drastično promijenila.

Svaka čast drugim kandidatima koji su ušli u izbornu utrku, no rezultati izbora su već danas predvidljivi.

Dvije najveće stranke u Hrvatskoj HDZ i SDP u Međimurju su osuđene na skupljanje mrvica pa su zbog toga prvi put u povijesti odustali od svojeg kandidata. SDP tako podržava Sandru Herman dok je HDZ na konferenciji za medije, bojeći se masakra na izborima, lukavo objavio ime kandidata koji će se kandidirati tek 2025. godine. To je gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek koji uz gradonačelnika Murskog Središća Dražena Srpaka te nekoliko načelnika općina, drže međimurskom HDZ-u glavu iznad vode. Tako je ova stranka spala na nekoliko uspješnih ljudi, a to je ipak premalo za neke veće političke dosege, kojih doduše u Međimurju nije bilo, bar ne takve kakve su željeli.

Sudeći prema raspoloženju Međimuraca, izbori bi trebali biti samo puka formalnost.

(R. Tomanić, foto: Screenshot, privatna arhiva)