Matija Posavec može i bez stranke: “Ako u životu radiš samo lagane stvari, onda će ti život biti težak!”

Prema rezultatima svih dosadašnjih izbora u Međimurskoj županiji, od kada se na njima kandidira Matija Posavec, on jednostavno nema prave konkurencije. Članstvo u HNS-u iz kojeg je danas nakon 15 godina istupio, nije na to ni najmanje utjecalo niti mu pomoglo.

Aktualnom međimurskom županu stranka nije potrebna da bi i dalje pobjeđivao kao nezavisni kandidat, naprotiv, može dobiti samo još glasova, a do sada ih je dobivao više nego sve stranke koje djeluju u Međimurju ukupno.

Matija ima karizmu što niti jedan drugi političar u Međimurju nema, a stekao ju je poštenim radom u politici, principijelnim djelovanjem u kojem nije odstupao od svojih stavova, nego ih je javno iznosio i branio, bilo kao član predsjedništva HNS-a ili župan Međimurske županije.

I dok su Međimurci sve to prepoznali i masovno mu davali svoje povjerenje, situacija na državnom nivou i vrhu njegove dosadašnje stranke bila je drugačija. Smetao je mnogima jer nije podržavao koaliciju s HDZ-om, borio se protiv karijerizma, lova na fotelje, mita i korupcije. Pošto je HNS poznat kao klijentelistička stranka, pitanje je samo zašto s njima nije već i prije raskrstio. Jer HNS njemu nije potreban, dok će njegov izlazak stranka i te kako osjetiti. Zato su nakon Matijine današnje konferencije za medije sazvali hitnu sjednicu predsjedništva i to u Čakovcu.

A na konferenciji koja je izazvala veoma veliki interes, u atriju Starog grada u Čakovcu, Matija Posavec obznanio je mnogobrojnim novinarima da istupa iz HNS-a.

„Uvidjevši kamo stvari idu, odlučio sam otići nakon više mjeseci pokušaja, upozoravanja da stvari moraju ići drugim smjerom, da moramo uvesti nove vrijednosti u hrvatsku politiku, međutim nije bilo dovoljno volje ni sluha za to.

Davao sam dosta šansi, međutim ovo nije moj politički put za koji smatram da bi i Međimurje i Hrvatska trebali ići. Nakon izbora za EU parlament jasno sam dao do znanja da moramo izgraditi novu stranku na novoj političkoj paradigmi, da moramo promijeniti i vodstvo i ljude i smjer i politiku ako želimo ići u bolju budućnost. Nažalost, za to nije bilo sluha ni volje“.

Posavec je još kazao da neće prelaziti u drugu stranku, što je možda teži put, ali ispravan. Istaknuo je da mu je interes Međimurja na prvom mjestu i da mu imperativ nikada nisu bile političke stranke. Nakon isteka mandata župana izaći će pred građane s rezultatima svoga rada, te će oni odlučiti je li njegov rad bio dobar ili ne. Također zalagati će se za snažne regionalne politike, za snažni sjever Hrvatske koji je godinama bio zapostavljen od strane državnih vlasti što svakako treba čim prije promijeniti.

Od danas je Matija Posavec nezavisni župan, prepušten svojem radu i biračima.

(R. Tomanić, foto: Pavo Jazvić)