Martinčević Plenkoviću: „Prijeđimo sa riječi na djela, osigurajte Sjeveru jednak tretman kao i drugim regijama!“

Saborska zastupnica Narodne stranke – Reformisti Natalija Martinčević  jučer je u Hrvatskom saboru na aktualnom prijepodnevu predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću postavila pitanje o sklapanju razvojnog sporazuma za Sjever, koji je na inzistiranje Reformista ušao u program Vlade.

„Vlada mora jedinicama lokalne i regionalne samouprave dati šansu i podršku u prijavi EU projekata da bi upravo tim projektima mogli apsorbirati što više sredstava  koja su na raspolaganju iz europskih fondova i time brže izaći iz ove korona krize kojom je sjever Hrvatske strahovito pogođen, a posebno prerađivačka industrija i naše obrtništvo koje je na koljenima.

Pet župana sjevernih županija 2019. godine uputili su pismo Vladi RH o sklapanju razvojnog sporazuma za sjevernu i središnju Hrvatsku, a prema konceptu sporazuma koji je potpisan i realiziran za Slavoniju.  To je na zahtjev Reformista uvršteno u program ove Vlade.

Mi smo sad pred definiranjem operativnih programa o raspodjeli 22 milijarde eura iz novog europskog proračuna, ali i definiranjem prioriteta za interventnih 10 milijardi za gospodarski oporavak od korona krize. Ove županije sjeverne i središnje Hrvatske zajedno imaju preko milijun stanovnika i žele jednak tretman kao sve ostale regije u Hrvatskoj po pitanju svega, a posebno po pitanju povlačenja sredstava iz Europske unije.“

Premijer Plenković je istaknuo uspješnost razvojnog sporazuma za Slavoniju te dodao kako je točno da je Sjever ušao u program Vlade, te da će Vlada kroz aktivnosti Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova pristupiti dijalogu sa ovih pet županija, napraviti razvojni sporazum i kvalitetne podloge i za operativne programe koji će konzumirati sredstva iz višegodišnjeg financijskog okvira 2021. – 2027.

Martinčević je zahvalila premijeru na prezentaciji uspješnosti sporazuma za Slavoniju te dodala kako se sada ista uspješnost  očekuje na Sjeveru Hrvatske i zamolila premijera da se sada prijeđe s riječi na djela , da se zaista sve ono što je dogovoreno i konkretizira kako bi se vidjeli jasni pomaci na Sjeveru Hrvatske i da bi Sjever konačno imao jednak tretman kao i sve druge regije.

(Miljenko Ovčar, foto: Screenshot)