Marinu Orehovec na aktualnom satu zanimalo kako odstraniti i pojeftiniti odvoz azbestnih ploča i što je s ogledalom kod vrtića

  1. sjednica Gradskog vijeća – aktualni sat

 

 Na 3. sjednici Gradskog vijeća Grada Mursko Središće koja se održala 07. listopada vijećnica Marina Orehovec uputila je gradonačelniku dva pitanja:

  1. Prvo pitanje se odnosi na gradsko poduzeće Murs Ekom i radi se o azbestnim pločama. Pošto moramo azbestne ploče sami odnijeti na reciklažno dvorište, a postupak je takav da se moraju staviti na paletu, zalijepiti s alu folijom i još odnijeti tamo, znači trebamo prijevoz, trebamo paletu, što je za nas i skupo i treba naći nekoga tko će pomoći. Interesira me je li ikako moguće, pošto imamo prijevoz glomaznog otpada, može li se i ovo u toku godine jednom ili dvaput odnijeti na reciklažno dvorište. To bi bilo puno jeftinije i mislim da bi građani to onda odstranili iz svojih dvorišta, dok s ovim postupkom s paletama i svime, teško da će se u to upuštati…

Gradonačelnik Dražen Srpak: Načelno ću prepustiti odgovor direktoru poduzeća, ja ću samo reći da su se nekad davali vaučeri za kupnju crijepa, znači nekad su bili poticaji da se to pospremi i to je jednom prestalo. Onda ide obično u kontra stranu, u troškove. Znači ljudi su imali prilike dobiti i poticaje za kupnju crijepa, no neki očito to nisu iskoristili. Sad Vam postoji uredba o gospodarenju otpadom i svi naši pravilnici moraju biti usklađeni s tom uredbom, a Josip direktor komunalnog poduzeća Murs Ekom će nastaviti.

Josip Sršan: Znači radi se o sljedećem. Azbestne ploče spadaju u kategoriju opasnog otpada. Murs Ekom ima reciklažno dvorište. U reciklažno dvorište se može dopremiti određena manja količina opasnog otpada koji se mora u određenom vremenskom periodu zbrinuti. Znači konkretno za građanstvo koliko se može, 200 kilograma. Ništa više. Tu smo imali malo problema i napravili smo jednu proceduru, uskladili smo s komunalnim redarstvom, gdje prije nego se dopreme azbestne ploče, komunalni redar se mora uvjeriti da su vaše jer je bilo određenih manipulacija i određenih zlouporaba. Znači 200 kilograma Murs Ekom mora zbrinuti i sama doprema se mora zbrinuti od strane fizičke osobe. Nemamo mogućnost dovoženja zato što bi mi kao poduzeće tada trebali imati ovlaštenje za prijevoz opasnog otpada.

 

  1. Radi se o ogledalu koje smo imali u ulici Marka Kovača prema dječjem vrtiću. Sad su postavili tamo table, a molim da nam vratite natrag i ogledalo.

Ide tamo semafor palim crveno, ide semafor za pješake. Ogledalo je privremeno maknuto zbog radova na semaforu i onda se vraća natrag na mjesto.

(Grad Mursko Središće)