Mahatma Gandhi: godišnjica rođenja globalne ikone mira i nenasilja obilježena u Hrvatskoj

U organizaciji Veleposlanstva Indije u RH je održana zaključna ceremonija s kojom je obilježen kraj jednogodišnje manifestacije pod nazivom “150. godišnjica rođenja Mahatme Gandhija”. Ceremonija je održana u parku Bundek uz prisustvo predstavnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Tijekom ceremonije veleposlanik Indije u RH Raj Kumar Srivastava citirao je univerzalne i bezvremenske koncepte koje je propovijedao Mahatma Gandhi. Također je spomenuo hrvatske ličnosti na koje je utjecao, uključujući Stjepana Radića.

Dražen Margeta, načelnik Sektora za Euroaziju, Istočno partnerstvo, Aziju i Oceaniju u MVEP-u je u svojem govoru istaknuo snažan utjecaj Gandhijeve filozofije nenasilja na današnji svijet, citirajući njegovu poznatu izreku – “oko za oko će na samome kraju samo oslijepiti cijeli svijet”.

Osim navedenoga, na ceremoniji se obilježila i 1. godišnjica od svečanog otkrivanja biste Mahatme Gandhija koju je prilikom svog prvog posjeta u ožujku 2019. godine, Hrvatskoj darovao predsjednik Republike Indije, Nj. Eks. gospodin Ram Nath Kovind.

Grafička projekcija Mahatma Gandhija na fontanama ispred NSK-a

Također, kao dio komemoracije u čast Mahatma Gandhiju na fontanama ispred NSK će se tijekom večeri (od 19h-23h) projicirati grafički sadržaj u nacionalnim bojama Indije (zelena, bijela, narančasta). S obzirom na to da se 2. listopada obilježava godišnjica rođenja Mahatme Gandhija, navedeni datum je izvrsna prilika da se Hrvatska javnost kroz niz različitih sadržaja još bolje upozna s likom i djelom globalne ikone mira i nenasilja – Mahatme Gandhija.

 

Više informacija o Mahatma Gandhiju, globalnoj ikoni mira i nenasilja možete pronaći na: gandhi.gov.in

 

Veleposlanstvo Indije

Filip Radulović