LAPORNIK KAO IDEOLOŠKA OGLASNA PLOČA

Na 73. sjednici stručnog kolegija gradonačelnika Grada Mursko Središće usvojen je  zaključak da je po pozivnom natječaju za obnovu postolja spomenika Rudaru u parku u Murskom Središću zaprimljena 1 ponuda, i to firme „Klesarstvo Novak“ Josipa Broza Tita 45 – Mursko Središće, te će se postolje obnoviti od strane firme „Klesarstvo Novak“, uz obvezu obavljanja daljnjih dogovora u svezi izgleda kamena.

Spomenik rudarima „Lapornik“ posljednji put obnavljan je osamdesetih godina prošlog stoljeća kada je na njegovo postolje i stavljena nova ploča na kojoj piše da je podignut u slavu radnicima Međimurskih ugljenokopa koji s najvećim naporom, ali pobjedonosno pod vodstvom Saveza komunista i druga Tita izgrađuju socijalizam. Također piše da je spomenik podigao narod Murskog Središća 29.11.1952. godine na Dan Republike bivše države.

Prije toga godinama na Laporniku nije bilo originalne ploče koja se raspala od zuba vremena pa je na njenom mjestu bila samo rupa što se vidi i na našoj arhivskoj fotografiji. Da li je tekst nove ploče identičan onom na staroj nije nam poznato.

lapornik 3

Da li će gradske vlasti  kod predstojeće obnove ostaviti  ovu ploču, da li će postaviti novu sa identičnim tekstom, da li će je potpuno promijeniti pridržavajući se rezolucije Vijeća Europe, vidjeti ćemo uskoro. O toj rezoluciji i njenoj primjeni u Murskom Središću govorio je  na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća vijećnik HDS-a Ivan Goričanec.

 

Vijeće Europe donijelo je rezoluciju 1481 (2006) o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima ( Resolution 1481 (2006) Need for international condemnation of crimes of totalitarian communist regimes) izdane 25. siječnja 2006. u Strasbourgu od parlamentarne skupštine Vijeća Europe kojom snažno osuđuje zločine komunizma. Zastupnici su osudili zločine, ali su odbacili dati preporuke vladama kako to konkretno učiniti.

Rezolucija je usvojena u izvješću o “potrebi  međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima”. Izvješće je sastavio član švedskog parlamentarnog izaslanstva u Vijeću Europe Göran Lindblad.

Izvještaj se između ostalog temelji na Crnoj knjizi komunizma, koja prikazuje zločine počinjene od strane komunističkih režima. Prema izvješću su svi eksperimenti komunističkih režima u prošlosti karakterizirani kroz masivno kršenje ljudskih prava.

Memorandum o nacrtu rezolucije navodi oko 95 milijuna ljudi kao žrtve totalitarnih komunističkih režima.

Hrvatski sabor je već 2006. godine, kao svojevrsni odjek Rezolucije 1481, donio vlastitu deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945.-1990. (dokument objavljen u “Narodnim novinama” br. 76/2006. (rt)

lapornik 2

lapornik 4