Kvalitetna palijativna skrb dostupna svakom građaninu u Hrvatskoj

Saborske zastupnice Socijaldemokrata Romana Nikolić i Katica Glamuzina te dr. Katija Ćulav, specijalistica anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja, nakon upita Udruge „La Verna“ o sadržaju programa političkih stranaka koji se tiče zalaganja u vezi s palijativnom skrbi, iznijele su svoje očitovanje.

Palijativna skrb je osnovno ljudsko pravo, no, nažalost, u Hrvatskoj se njezin razvoj odvija iznimno sporo. Činjenica je da potrebu za palijativnom skrbi u Hrvatskoj godišnje ima oko 46.000 pacijenata, i to nisu samo starije osobe, nego svi oni koji boluju od neizlječivih i progresivnih  bolesti, a to uključuje i djecu.

Socijaldemokrati su u svom programu iznijeli rješenja koja su orijentirana prema razvoju optimalne skrbi za najugroženije skupine u društvu. Romana Nikolić, saborska zastupnica, uspjela je proračunska izdavanja za palijativnu skrb amandmanom povećati na 3,000.000,00 eura. No, kao članica oporbene stranke ne može kontrolirati kako će se novac raspodijeliti i hoće li se paziti na pravilnu regionalnu raspodijeljenost.

Mobilni palijativni timovi suočavaju se, pak, s nedostatkom odgovarajućeg prostora i opreme, standardnim operativnim procedurama, registar palijativnih bolesnika nije uspostavljen, a brza linija za njih nikada nije zaživjela. Osim toga što se pacijenti i njihove obitelji suočavaju s kompliciranim terapijama, preopterećenim zdravstvenim radnicima, manjkavim uvjetima,  bore se i s enormnim i kompliciranim administrativnim preprekama. Situacija je ponižavajuća za pacijente, ali i neodrživa za liječnike i medicinske sestre koji se bave palijativnom skrbi.

Stoga je nužno mijenjati sustav, a rješenje smo iznijeli u svojem Programu. Nužno nam je nacionalno tijelo koje će u suradnji s Ministarstvom zdravstva kreirati sustav palijativne skrbi kakav zaslužuju naši građani, hitno je pokrenuti međuresornu suradnju između ministarstava zdravstva i socijalne skrbi te poboljšati uvjete rada i povećati financijska davanja države i lokalnih vlasti za palijativnu skrb.

Svi oni koji osjete poziv da se bave ovim poslom, moraju biti adekvatno valorizirani i educirani, a to se može postići uvođenjem subspecijalizacije za palijativnu medicinu.

Kategorizirat ćemo Domove za starije i nemoćne. Omogućiti kroz njihove smještajne kapacitete povećanje standarda zdravstvene zaštite unutar domova koji bi mogli primati na skrb zahtjevnije pacijente. Također, nužno je osigurati psihološku podršku pacijentima i njihovim obiteljima, ali i pružateljima usluga.

Nadamo se da će taj plan zaživjeti i bez obzira na to što možda neće biti spreman za sadašnje palijativne pacijente, može biti spreman za buduće. Zato smo radili na kreiranju programa za bolju palijativnu skrb u Hrvatskoj kakva bismo voljeli vidjeti da zaživi u našoj zemlji, za naše ljude, organiziranjem niza tribina koje su se održale u Osijeku, ali i u drugim gradovima u Hrvatskoj.

Socijaldemokrati