Konstituirana plenarna skupština Konferencije o budućnosti Europe

Sunčana Glavak: Slušamo građane i pažljivo razmatramo sve njihove ideje i prijedloge

“Svjedoci smo povijesnog trenutka izravnog demokratskog sudjelovanja europskih građana u oblikovanju naše zajedničke budućnosti”, poručila je zastupnica Sunčana Glavak.

Danas je u Strasbourgu održana konstituirajuća plenarna skupština Konferencije o budućnosti Europe, na kojoj je sudjelovala zastupnica u Europskom parlamentu i predstavnica na plenarnoj skupštini Konferencije, Sunčana Glavak.

Na plenarnoj skupštini održana je rasprava o svrsi i očekivanjima od Konferencije, uključujući panele s europskim građanima, nacionalne panele/događanja i višejezičnu digitalnu platformu. Raspravljalo se i o hodogramu plenarne skupštine Konferencije, događanja i panela s europskim građanima, a zastupnici su razmijenili gledišta o organizaciji tematskih radnih skupina.

Na plenarnoj skupštini je sudjelovala i potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju te supredsjedateljica Izvršnog odbora Konferencije o budućnosti Europe Dubravka Šuica. ,,Danas pišemo novu stranicu europskog projekta. Po prvi put parlamentarci, predstavnici vlada, povjerenici i građani, zajedno s regionalnim i lokalnim vlastima, socijalnim partnerima i civilnim društvom oblikuju budućnost Europske unije.  Ključno je da mi, donositelji odluka i građani, neprestano preispitujemo našu demokraciju kako bismo vidjeli kako je možemo poboljšati i ojačati  predstavničku demokraciju. Koristim ovu prigodu pozvati i sve građane Hrvatske da se uključe i da iskoriste ovu jedinstvenu priliku koju ima naša generacija u oblikovanju Europske unije”, istaknula je potpredsjednica Šuica.

Zastupnica Sunčana Glavak osvrnula se na važnost uključivanja što većeg broja građana u Konferenciju. ,,Pokretanjem Konferencije o budućnosti Europe, šaljemo snažnu poruku svim našim građanima – slušamo i pažljivo razmatramo sve vaše ideje i prijedloge. Vjerujem da će takav otvoren pristup i izravna demokratska komunikacija između europskih građana, država članica i europskih institucija potvrditi vrijednost europskog projekta i ojačati sva tri njegova temelja – demokraciju, građansko uključivanje i temeljna prava i vrijednosti. Svjedoci smo povijesnog trenutka izravnog demokratskog sudjelovanja europskih građana, u sferi oblikovanja društveno-ekonomskog i političkog okvira naše zajedničke budućnosti”, istaknula je zastupnica Glavak.

Na plenarnom zasjedanju Konferencije, uz 108 zastupnika Europskog parlamenta, sudjelovalo je i 52 predstavnika Vijeća Europske unije, 5 predstavnika Europske komisije, 100 predstavnika iz nacionalnih parlamenata država članica i 28 predstavnika nacionalnih građanskih događanja/panela te Europskog foruma mladih. Sudjelovalo je i 18 predstavnika Odbora regija te 18 predstavnika Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, te još osmero od strane socijalnih partnera i sedmero iz civilnog društva. (rt)