Konferencija “30 godina od Domovinskog rata”

Hrvatska je transformirala svoje društvo i ekonomiju i pridružila se skupini najnaprednijih europskih država

U organizaciji zastupnice Sunčane Glavak danas je u Europskom parlamentu u Bruxellesu održana konferencija „Hrvatska – 30 godina od Domovinskog rata“.

“Hrvatska je trideset godina nakon rata transformirala svoje društvo i ekonomiju te se pridružila skupini najnaprednijih europskih država. Naša ponosna prošlost neka nam bude izvor nadahnuća za novi razvitak i za snažniju i bolju državu u kojoj će ljudi sve bolje živjeti. Upravo je to u fokusu Vlade Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Andrejem Plenkovićem”, rekla je zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

Podsjetivši da je obrazovanje ključno u očuvanju povijesnih činjenica o Domovinskom ratu, eurozastupnica Glavak osvrnula se na ratnu agresiju na Ukrajinu poručivši da je “Hrvatska bila i bit će sastavni dio europske potpore borbi Ukrajine protiv ruske agresije, tiranije i nepravde”.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved predstavio je mjere poduzete za poboljšanje položaja hrvatskih branitelja tijekom posljednjih sedam godina, a govorio je i o posljednjim gospodarskim pokazateljima i strateškim postignućima Hrvatske.

“Od branitelja Domovine postali smo čuvari mira diljem svijeta. Gotovo je bilo nezamislivo prije 33 godine da ćemo danas biti članica EU-a i međunarodnih organizacija i na to trebamo biti ponosni. Republika Hrvatska, kao jamac mira na ovom prostoru, stvara kvalitetne preduvjete za izgradnju i čuvanje naše Domovine”, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar Medved.

General-bojnik Miljenko Filipović, predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a “Gojko Šušak” podsjetio je da je današnja Hrvatska stvorena na temeljima Domovinskog rata. “Naš međunardoni položaj nikada nije bio jači. Hrvatska je danas upravo ondje gdje su prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman i hrvatski branitelji htjeli da bude”, kazao je general-bojnik Filipović i izrazio solidarnost s Ukrajinom.

Ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata prof. dr. sc. Ante Nazor govorio je o uzrocima rata u Hrvatskoj. “Kao i u slučaju trenutne ruske agresije na Ukrajinu, i velikosrpska agresija na Hrvatsku 1991. klasičan je primjer rata za teritorij i pokušaj stvaranja velike Srbije. Hrvatska se uspjela obraniti i osloboditi okupirani teritorij te odigrati ključnu ulogu u održavanju BiH kao suverene države u međunarodno priznatim granicama”, istaknuo je prof. dr. sc. Nazor.

Hrvatski povjesničar prof. dr. sc. Ivica Miškulin iznio je iskustva i pouke za Europsku uniju koje je iznjedrio hrvatski rat za nezavisnost, posebno ih stavljajući u kontekst odnosa EU-a prema ratu u Ukrajini. Izlaganje o mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja i ratnim štetama održala je dr. sc. Ana Holjevac Tuković iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, dok je dr. sc. Julija Barunčić Pletikosić govorila o međunarodnom priznanju Republike Hrvatske.

Na konferenciji su se okupili hrvatski branitelji, povjesničari, stalni predstavnik Republike Hrvatske pri NATO-u veleposlanik Mario Nobilo, članovi diplomatskog zbora i europarlamentarci iz Hrvatske, Slovenije, Bugarske.

Domovinski rat utkan je u temelje suvremene hrvatske države. Sloboda i neovisnost Hrvatske izrasle su na viziji prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te hrabrosti i nepokolebljivosti hrvatskih branitelja, od kojih su mnogi za Domovinu položili život. Tri desetljeća kasnije, Hrvatska je ispunila sve strateške nacionalne zadaće te je danas uvažena i respektirana članica međunarodne zajednice, Sjevernoatlantskog saveza i Europske unije; među 15 je država koje su u NATO-u, EU-u, eurozoni i Schengenu.

(m)