Komunalni redari na meti Ovršnog ustanka i Slobodne Hrvatske

Znate li tko je komunalni redar i koji mu je posao? Teoretski, na papiru, obavlja jednostavnije poslove provedbe nadzora nad primjenom gradskih ili općinskih propisa kojima se uređuje komunalni red i održavanje nerazvrstanih cesta, uporaba javnih prometnih površina za rezervirana parkirališna mjesta, promet na području grada/općine, te propisa kojim se uređuje držanje životinja za društvo i životinja opasnih za život ljudi i postupanje s njima u dijelu koji se odnosi na kretanje pasa, donosi rješenja kojima naređuje radnje u svrhu održavanja komunalnog reda.

Izdaje obavezni prekršajni nalog i izriče novčanu kaznu, naplaćuje novčanu kaznu i poduzima druge mjere sukladno ovlastima propisanim zakonom i drugim propisima, sudjeluje u provođenju izvršenja rješenja, vodi evidenciju o zaduženjima i razduženjima blokova s potvrdama o naplati novčanih kazni, vodi evidenciju o iskaznici, oznaci i službenoj odjeći komunalnih redara, izrađuje izvješća o obavljenim nadzorima, te obavlja i druge poslove po nalogu.

Praktično, kad ste vidjeli komunalnog redara na djelu? Ne djeco, ne pitamo vas koji se vozite biciklom kroz grad u vrijeme zabrane pa vas zaustave oni sumo rvači s prijetećim izrazom lica, pitamo odrasle. Naravno poštovani načelnici i gradonačelnici, ne pitamo niti vas jer vi smijete parkirati gdje želite i kada želite i kositi travu i u 3 ujutro ako vam je po volji i imati u stanu i mravojeda ako vam se sviđa, jer to su vaši ljudi, vi ste ih preko neke rodbinske ili druge veze zaposlili i podigli im koeficijente plaće. „Normalni“ građani, vas pitamo! Znate li kako vam izgleda komunalni redar?

Ah da, vi koji privatno niste u dobrim odnosima s komunalnim redarima u njihovom privatnom životu, vi itekako znate, jer vama stalno dolaze neke sankcije, i postojeće, a još više nepostojeće! I vi koji niste baš podrška vladajućima koji su zaposlili te komunalne redare, i vi ste osjetili značenje pojma „lokalni šerif“.

Dokad će posao komunalnog redara biti divno uhljebničko radno mjesto za provođenje represije nad onima koji misle drugačije?

(Ovršni ustanak, Slobodna Hrvatska, Smiljan Vajdić, koordinator za Varaždinsku županiju)