Koliko će građane koštati aglomeracija, zašto još nemamo brzi optički internet i što je s „Partizanom“? – pitao je Tomislav Korbelj

Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mursko Središće koja je održana krajem studenog, vijećnik HL (Hrvatski laburisti) Tomislav Korbelj iskoristio je pravo da gradonačelniku postavi tri pitanja.

Prvo ga je zanimalo koliko će svakog građanina koštati aglomeracija te priključak na sustav odvodnje i da li će se ponovo morati plaćati priključak na kanalizaciju. Također htio je znati kako će izgradnja novog sustava odvodnje utjecati na pješačko-biciklističke staze u Martinskoj ulici, Peklenici i Križovcu. Misli da je bolje da s tim pričeka kako se ne bi stvarali novi troškovi saniranjem istih.

Gradonačelnik Srpak je odgovorio da će aglomeracija stajati 228 milijuna kuna, da su prije mjesec dana potpisani zadnji ugovori s Hrvatskim vodama. Grad će u troškovima učestvovati s 5,8% što bi otprilike bilo 3,5 milijuna kuna, maksimalno u tri godine. U tom sustavu su još općine Sv. Martin, Selnica i to ne cijela (samo tamo gdje je to moguće izvesti). Iz tehničkih razloga ispao je Štrukovec jer onda ne bi ništa prošlo jer EU zahtijeva 20 tisuća kuna po priključku, a zbog položaja Štrukovca u kotlini ti bi se triškovi puno uvećali. No i za Štrukovec se rade projektna rješenja. Staza u Peklenici se neće raditi zbog velikog broja kuća, a štete će biti svugdje i to je neminovno, ali ćemo zato, pretpostavljam, dobiti potpuno nove ceste. Cijena priključka je ukinuta i ništa se neće plaćati, plaćati će se samo tehnički trošak, a tako je bilo svugdje pa i u Lendavi.

“Gdje je stalo s uvođenjem brzog optičkog interneta i kablovske TV što ste obećali? To već imaju Šenkovec, Belica, Prelog, Nedelišće, možda da se pokuša s aplikacijama prema EU fondovima? Da nađemo izvođača za tu mrežu pa je onda iznajmljujemo nekom od pružatelja usluga? I besplatni WI – FI koji imamo ovdje u gradu je jako loš pa bi ga trebalo pojačati”, naveo je u svom drugom pitanju Korbelj.

Gradonačelnik je odgovorio da će vijećnik na ova pitanja dobiti pisani odgovor.

U trećem pitanju Korbelj se dotakao bivše sportske dvorane, kako je rekao poznatije kao „Partizan“. Rekao je da zna da ona nije u gradskom vlasništvu no činjenica je da propada od krovišta na kojem su još zabranjene ploče pa do temelja. Zanimalo ga je da li se ona može uzeti u najam ili otkupiti?

Gradonačelnik mu je odgovorio da bi bilo bolje da je to pitanje postavio onima koji su dvoranu prodali. To je sada privatno vlasništvo i tamo se nalazi arhiva s ovog područja. Država to nema namjeru prodati no slažem se s vama da ju vlasnik mora održavati i obnoviti, a što se tiče micanja nekadašnjeg carinskog prijelaza, neke države su na to čekale 13-15 godina nakon ulaska u EU.

(R. Tomanić, foto Tin Tomanić, arhiva)