Kolegij gradonačelnika: Novčani poticaji za mlade osobe kod gradnje i kupovine kuće ili stana, viša naknada za novorođeno dijete

Danas 11. veljače održana je 51. sjednica stručnog kolegija gradonačelnika Grada Mursko Središće. Između ostalih zaključaka ističemo ova dva koja će imati veliki pozitivni utjecaj na mlade obitelji i osobe.

Obzirom na pozitivan efekt kojeg je izazvala mjera oslobođenja plaćanja komunalnog doprinosa za mlade obitelji do 40 godina i u cilju ne iseljavanja mladih te u cilju doseljavanja i stavljanja svih raspoloživih nekretnina na području grada Mursko Središće u funkciju, gradonačelnik Grada Mursko Središće predlaže Kolegiju da se uvedu dodatni poticaji za mlade osobe do 40 godina na način da bi se novčano poticalo gradnja i kupovina prve nekretnine  (kuća/stan) uz uvjet da za istu postoji kod gradnje građevinska dozvola ili drugi akt za gradnju, a kod kupovine uporabna dozvola.

Osobe koje imaju minimalno dvije godine prijavljeno prebivalište na području grada Mursko Središće i gdje je minimalno jedan supružnik zaposleni na području Republike Hrvatske ostvaruje pravo poticaja u iznosu od 15.000,00 kuna, a osobe koje u trenutku prijave imaju manje od dvije godine prijavljeno prebivalište na području grada Mursko Središće, a to pravo zapravo stječu danom prijave prebivališta i gdje je minimalno jedan supružnik zaposleni na području Republike Hrvatske ostvaruju pravo na poticaj u iznosu od 10.000,00 kuna.

Navedena mjera bi se primijenila kumulativno s ostalim mjerama o pravu na oslobođenje plaćanja komunalnog doprinosa te mogućem ostvarivanju prava na poticaj za rušenje ili obnovu kuća nepogodnih za stanovanje. Navedeni prijedlog uvrstiti će se na dnevni red slijedeće sjednice Gradskog vijeća Grada Mursko Središće dok će se sredstva za taj program osigurati rebalansom proračuna te je nakon toga mogući početak primjene iste.

Obzirom na već donesene mjere za mlade gradonačelnik Grada Mursko Središće predložio je Kolegiju da se novčana naknada za novorođeno dijete na području grada Mursko Središće sa 1.000,00 kuna za prvorođeno dijete povisi na 2.500,00 kuna, a za drugorođeno dijete povisi na 5.000,00 kuna. Navedeni prijedlog uputiti će se na sjednicu Gradskog vijeća Grada Mursko Središće, a rebalansom proračuna osigurati će se sredstva te je nakon toga moguća primjena iste.

(rt, foto: Tin Tomanić)