KOLAPS USKOK-a i POLICIJE – Ne radi se ništa po pitanju sprječavanja samovolje lokalnih čelnika

Saborski zastupnik Socijaldemokrata Davor Bernardić istaknuo je kako izvješće glavne državne odvjetnice, u svjetlu činjenice da se nitko nije javio na natječaj za ravnatelja USKOK-a, predstavlja primjer potpunog raspada sustava Republike Hrvatske. Smatra kako je glavna ravnateljica USKOK-a bila kost u grlu HDZ-a stoga ju se glavna državna odvjetnica na sve načine odlučila riješiti.

„Glavna državna odvjetnica je javno izjavila da ljude ne zanima borba protiv korupcije, nego tko je ukrao bicikl. Pa ako ovo nije dokaz kolapsa jedne grane vlasti, koji dokaz više treba.“ – ustvrdio je Bernardić.

Navodi kako je i osim državnog odvjetništva i policija u kolapsu, reagiraju na prijave provala sa šest mjeseci zakašnjenja. Bernardić smatra da sustavno uništavanje državnog odvjetništva i sudstva ne može biti slučajno i da ni upravna tijela već duže ne rade nikakav posao u sprječavanju samovolje lokalnih čelnika.

„Prošlo je godinu dana od implementacije novog sustava prikupljanja i naplate otpada u Gradu Zagrebu. Tada sam pribavio mišljenje Ministarstva pravosuđa u kojem je izričito navedeno da je financiranje bokseva za kontejnere na javnim površinama u suprotnosti sa Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima propisanom svrhom pričuve. Gradonačelnik je pozivao upravitelje i predstavnike suvlasnika na počinjenje kaznenog djela.“ – rekao je.

Kaže kako usprkos pisanom mišljenju nadležnog ministarstva nitko nije reagirao.

„Prošlo je godinu dana, svi su imali prilike vidjeti potpunu propast sustava, i sada genijalci konačno prisilno priznaju pogrešku i dolaze s novom genijalnom idejom. Sada će Grad financirati bokseve i čak vratiti novce onima koji su ih sami ugradili. Gradska uprava nije uopće nadležna za to, to bi trebala raditi Čistoća, ona osigurava uvjete za prikupljanje otpada.“ – izjavio je.

Objašnjava kako tu odluku ne donosi Gradska uprava nego Gradska skupština, nakon što se osiguraju proračunska sredstva i provede savjetovanje sa zainteresiranom javnošću.

„Nakon toga bi trebalo napraviti projekte, provesti nabave, dakle ništa od ovog se ne može realizirati do kraja slijedeće godine, a nakon toga su izbori tako da je očigledno da od ovog ne može biti ništa. Dakle opet protuzakonito postupanje radi jeftine PR prezentacije od koje ne može biti ništa.“ – smatra Bernardić.

Kaže kako su iz Grada tvrdili da su u postupku nabave kamiona za postojeće potrebe, ali će se na zelenim otocima raditi polupodzemni spremnici, a vozila koja se nabavljaju prilagođena su sadašnjim kontejnerima, a ne polupodzmenim.

„Dodatan apsurd je da će prema Gradskoj upravi na istim područjima biti istovremeno polupodzemni spremnici za jednu vrstu otpada, i boksevi i stari kontejneri za miješani komunalni otpad. Pa je li netko lud, pa valjda bi se trebalo na jednoobrazni način riješiti spremnici za sve vrste otpada kako bi se optimizirala vozila i ljudi za prikupljanje svog otpada na nekom području. Govore o podjeli 90 tisuća kanti za plastiku obiteljskim kućama, i to govori ekipa koja će morati vratiti sredstva u EU fondove jer nisu bili sposobni postaviti spremnike nabavljene iz EU fondova. Što će oni napraviti – ništa. Ne radi se o osmišljenim mjerama nego na brzinu napisanim točkama za potrebe medijske samoprezentacije.“ – zaključuje Bernardić.

Socijaldemokrati