Kod jame Jazovka odana počast žrtvama partizanskih zločina

Jama Jazovka na Žumberku poznata je kao mjesto masovnog ubojstva Hrvata tijekom i nakon završetka Drugog svjetskog rata od strane partizana.

Jazovka je, prema navodima istraživača, duboka oko 40 metara, a između otvora i prvog sloja kostiju razmak je oko 30 metara. Žrtve su bile uglavnom ranjenici, medicinsko osoblje i časne sestre koje su pripadnici Jugoslavenske armije prisilno odveli uglavnom iz zagrebačkih bolnica Sv. Duh i Vinogradska bolnica nakon završetka Drugog svjetskog rata 1945.

Protiv zločinaca nikada nije proveden sudski postupak. Za tri časne sestre s. Liphardu Horvat, s. Konstantinu Mesar i Geraldu Jakob, njegovateljice u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče, koje su bačene u jamu, pokrenut je postupak proglašenja blaženima unutar Katoličke Crkve.

Mladen Kuka, karlovački planinar, ekspedicionist i speleolog, otkrio je Jazovku 22. siječnja 1989. godine. Sedam dana kasnije, Kuka se, opremljen odgovarajućom opremom, spustio s kolegama u Jazovku i otkrio ostatke žrtava, o kojima za vrijeme komunističke Jugoslavije šutjelo.

Varaždinski biskup Bože Radoš u utorak je služio svetu misu, istaknuvši kako je istina svetinja koja nas obvezuje, ali i da osveta i mržnja ovdje nemaju zadnju riječ.

(izvor: DIREKTNO.hr, https://direktno.hr/ )