Koalicija Fokus Republika predstavila listu u 3. izbornoj jedinici

Depolitizacija sudstva, kraći sudski postupci, zaštita zviždača, ali i potrošača za bolju i pravedniju Hrvatsku

Varaždin, Koalicija stranaka Fokus i Republika predstavila je u Varaždinu svoj izborni program i listu za III. izbornu jedinicu uz poruku kako se obraćaju svim građanima koji traže političku alternativu s drugačijim pogledom na hrvatsku stvarnost kroz provediva i realna rješenja za sve probleme s kojima se građani i država danas suočavaju.

Predsjednik stranke Republika i koalicijski premijerski kandidat Damir Vanđelić poručio je kako udružene stranke građanima na izbor nude kandidate koji su se već dokazali u svojim lokalnim sredinama ili u svojim profesijama i koji su spremni odmah se prihvatiti posla u korist svih građana Hrvatske.

„Stalno se pokušava polarizirati naše društvo, pa osim nepotrebnih podjela oko tema koje neće osigurati egzistenciju naših građana, svjedočimo uvjeravanju građana da su osuđeni samo na izbor između dvije najveće hrvatske stranke koje su već trebale otići u ropotarnicu povijesti. Tu je i lista župana Matije Posavca koji je potencijalno ucijenjen kaznenom prijavom zbog uzimanja mita, čiji je „nezavisni“ partner već poznat po dobroj suradnji s HDZ-om, što bi značilo da je glas za Nezavisnu platformu Sjever zapravo glas za HDZ. Za razliku od ostalih manjih regionalnih stranaka koje imaju manji utjecaj u izvršnoj vlasti, mi iz Republike nudimo snažnu nacionalnu listu koja ima znanje i volju donijeti promjene koje su potrebne Hrvatskoj kako bi građani živjeli kvalitetnije, a institucije funkcionirale“, rekao je Vanđelić dodavši kako će se boriti protiv polarizacije društva i narušavanja volje birača.

Nositelj liste koalicije stranaka Fokus i Republika u III. izbornoj jedini je nezavisni Goran Aleksić, osvjedočeni borac za prava opljačkanih građana.

„Želimo ojačati položaj potrošača, naših građana s kojima su banke ugovarale nepoštene kredite, bilo da se radi o švicarcima, nepoštenim kamatama ili nepoštenim naknadama, što je sve utvrđeno nepoštenim i ništetnim na Vrhovnom sudu RH. Prema grubim procjenama, nezakonite kredite banke su ugovorile s gotovo 500.000 naših građana, a institucije nisu pokazale nikakvu želju da se šteta sanira. Radi se o 4 milijarde eura nezakonito naplaćenog novca. Želimo okrenuti državne institucije prema pravima građana, a ne prema interesima banaka kao što je to radio HDZ posljednjih 8 godina. Banke taj novac moraju vratiti građanima, jer taj novac i pripada građanima“, naglašava Goran Aleksić.

Članica Predsjedništva Maja Bosnić Tabain referirala se na potrebu ubrzanja svih sudskih postupaka uključujući donošenje odluke Vrhovnog suda Republike Hrvatske u slučaju franak. Sudske postupke treba ubrzati tako da se malični predmeti raspoređuju svim sudovima stvarno nadležnim za njihovo odlučivanje. Ročišta u tim predmetima trebaju se održavati putem video linka kako bi se smanjila  opterećenost sudova u većim gradovima.

Drugi na listi, potpredsjednik stranke Republika Dražen Jelavić istaknuo je kako je potrebno decentralizirati i depolitizirati današnji model financiranja i upravljanja u kulturi.

„Postojeći zakonski propisi određuju ministra kulture, gradonačelnike i načelnike kao isključive donositelje odluka o financiranju javnih potreba u kulturi i imenovanju ravnatelja u kulturi. Zakonskim izmjenama osigurat ćemo da kulturni djelatnici donose odluke u financiranju javnih potreba u kulturi, a upravna vijeća ustanova u kulturi biraju svoje ravnatelje“, kazao je Dražen Jelavić dodavši kako će se Zakonom o amaterskoj kulturno-umjetničkoj djelatnosti osigurati stabilna stručna, financijska i organizacijska potpora očuvanju i razvoju kulturno-umjetničkog amaterizma. Tako će građani ostvariti pravo značajno većeg sudjelovanja u kulturnim i kreativnim aktivnostima jer je njihovo današnje sudjelovanje u kulturi ispod europskog prosjeka.

Poznata zviždačica i članica stranke Republika Adrijana Cvrtila treća je na koalicijskoj listi u III. izbornoj jedinici.

„Umjesto da država zaštiti zviždače koji se hrabro suočavaju s „rak ranom“ našeg društva, svjedočimo da ih se financijski i emocionalno gazi. Želimo hitno promijeniti Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti i osnovati Fond za prijavitelje nepravilnosti tako da im se osigura nagrada za hrabrost u visini do 30% javnih sredstava koja se spase otkrićima te naknada iz fonda za sve vrijeme trajanja sudskog postupka. Osigurat ćemo besplatnu sekundarnu pravnu pomoć bez imovinskog cenzusa. Zalažemo se i za depolitizacija sudstva te uvođenje mjerenja rada sudaca te nagrada i sankcija prema rezultatima, čime bi se kao rezultat ostvarila veća kvaliteta presuda i ubrzanje procesa“, pojašnjava Adrijana Cvrtila. Dodaje kako koalicija planira osigurati kontinuitet rasprave za kaznene sporove za dužnosnike čime bismo dobili procese koji bi bili gotovi za godinu, maksimalno dvije što bi vratilo povjerenje građana u pravosuđe koje je trenutno u potpunosti izgubljeno.

Nezavisni Tomislav Paljak, kao 11. kandidat na listi za III. izbornu jedinicu istaknuo je kako se u  politiku uključio zbog aktivnog rada na poboljšanju  i razvoju sustava odgoja i obrazovanja.

„Uspostavom jedinstvenoga standarda vrednovanja smanjit ćemo hiperprodukciju superodlikaša s ciljem objektivnosti u procjeni učenikovih postignuća u svrhu određivanja potrebnih znanja i vještina, kako za nastavak školovanja, tako i za tržište rada. Sve buduće promjene u sustavu obrazovanja temeljit će se na znanstvenoj analizi rezultata vanjskoga vrednovanja. Uspostavit ćemo sustav mobilnih timova stručnih suradnika (psihologa, logopeda i socijalnih pedagoga) kako bi njihovu dostupnost omogućili svim učenicima u svim sredinama. Sve te mjere pratit će i povećanje plaće odgojiteljima i učiteljima“, zaključio je Tomislav Paljak. (m)