Kamenčić u cipeli: Sve za glas, novce ni za što ili kako je župan prevario pčelare

U travnju 2023. godine dogodio se u Gornjem Međimurju katastrofalni pomor pčela u kojem su pčelari na području Općine Gornji Mihaljeveć ostali bez svojih miljenica (čmelica). Nepažnjom poznatog počinitelja koji je tretirao uljanu repicu u punom cvatu, vrlo jakim insekticidom, pomor pčela bio je 100% o čemu je pisao u Muralist.

Sjatila se tada u Gornji Mihaljevec politička elita, puna obećanja kako će pomoći pčelarima. Pčelari su bili skromni, zanemarili su propuštenu zaradu od prodaje meda kojeg i 2023. godinu nisu imali, zamolili su samo da im se pomogne da obnove svoja pčelinja jata.

Župan Matija Posavec je obišao stradale pčelare uz pratnju Općinskog načelnika Gorana Lovreca i rekao: „Stojimo iza svake riječi pčelara, iza svake njihove emocije i pružit ćemo svu moguću podršku. Materijalna šteta će se sanirati: pomoći će Općina, pomoći će Međimurska županija, nadam se i Ministarstvo poljoprivrede, zbog čega ću kontaktirati ministricu, međutim problem su institucije koje su zakazale.“

Načelnik Općine Gornji Mihaljevec  Goran Lovrec nije zaostao za Županom, pa je i on obećao pomoć pčelarima da lakše prebrode katastrofu te također zagovarao sustavnu zaštitu pčela i pčelara.

Kraj je rujna 2024. godine, znači prošlo je 17 mjeseci, godina i pol, u međuvremenu smo ostali i bez kuna i uveli euro, ali ni kune ni eure oštećeni pčelari nisu dobili.  Kaže im Župan da je problem u obrascima, da novaca ima, a Načelnik Općine kaže da ima novaca, ali da čeka Županiju pa da zajedno isplate pomoć.

Jasno je da je procijenjena šteta sada, godinu i pola kasnije veća. Uvećala se bar za inflaciju, ali ako se uzme u obzir koliko su se sve cijene u Hrvatskoj povećale u tih godinu i pola, šteta se u najmanju ruku utrostručila.

Slobodnom voljom pokušaja razmišljanja, neminovno se javlja zaključak, da su pčelari imali dvostruki peh. Prvo je pomor pčela koji se dogodio zbog nepažnja poznatog počinitelja, kojeg nitko nije čak ni javno prozvao zbog ekocida, a drugi, što se pomor dogodio na pola mandata Župana i Načelnika.

Međimurci kažu: „j*** čovjeka koji ne zna obećati!“.

Tako su pčelari ostavljeni da se snađu, neki su uspjeli obnoviti jata iz svoje ušteđevine, neki su se zadužili, a neko su jednostavno odustali.

Kako je 2025. izborna godina na regionalnoj i lokalnoj razini, za nadati se, da će se i Župan i Načelnik Općine sjetiti svojih obećanja, jer „svaki glas dobro dođe“, pa taman da ga platili i pčelama.

Jasno je da Župana i Načelnika Općine ne zanimaju ni pčele ni med, jer nikada nisu izvrcali ni jedno saće, ali ih zanima svaki glas, jer i fotelje su medene.

Stršljen