Kamenčić u cipeli: Ništa osobno!

Vjerovali ili ne, ali postoji Zakon o pravu na pristup informacijama koji detaljno određuje koje informacije preko web stranica moraju objaviti tijela javne vlasti. Pogledajmo kao primjer službenu web stranicu Međimurske županije, prvo što će se uočiti da stranica obiluje samohvalom Župana i Županije, te je zapravo internetski portal Županije, a tek u manjoj mjeri informativna stranica za korisnike, kako to nalaže navedeni zakon.

Od šume članaka o aktivnostima Župana, treba zavidna digitalna pismenost da se nađe recimo razumljiv proračun Županije što Zakon nalaže.  Da se ne citira Zakon pogledajmo samo neke „sitnice“. Zakon obvezuje tijela javne vlasti, a to je i Županija,  da na internetskim stranicama na lako pretraživ način i u strojno čitljivom obliku objavljuju: opće akte i odluke koje donose, kojima se utječe na interese korisnika, s razlozima za njihovo donošenje; nacrte općih akata za koje se provodi postupak savjetovanja s javnošću; godišnje planove, programe, strategije, upute, izvješća o radu, financijska izvješća i druge odgovarajuće dokumente koji se odnose na područje rada županije; registre i baze podataka ili informacije o registrima i bazama podataka iz njihove nadležnosti i načinu pristupa i ponovne uporabe; informacije o javnim uslugama koje županija pruža, na vidljivu mjestu, uz poveznicu na one koje pruža elektroničkim putem; informacije o dodijeljenim bespovratnim sredstvima, sponzorstvima, donacijama ili drugim pomoćima, uključujući popis korisnika i visinu iznosa; odgovore na najčešće postavljena pitanja, o načinu podnošenja upita građana i medija, kao i ostale informacije (vijesti, priopćenja za javnost, podaci o aktivnostima), u svrhu informiranja javnosti o svom radu i ostvarivanju njihovih prava i izvršavanju obveza; itd.  Ima u nekom obliku većina navedenog na web stranici Međimurske županije, iako korisnik mora biti dobro digitalno potkovan da se snađe i nađe potrebnu informaciju.

Vrlo lako će se naći informacija npr. Da je „Međimurje sve više prepoznato i kao destinacija za pripreme sportaša“  ili da je „Roko Farkaš osvojio svjetsku medalju zlatnog sjaja“ i slično, da se vidi rad Župana. Izgleda da u toj Županiji nitko drugi ne radi ništa. Od šume sadržaja na internetskom portalu Međimurske županije, zainteresirani korisnici moraju skoro pa proći stručnu edukaciju da pokušaju pronaći što ih zanima.

Laicima službena web stranica služi da se informiraju o događajima u Županiji, a mogu se informirati i preko internetskih portala medija koje sufinancira Županija, jer oni revno prenose sadržaje s internetskog portala Međimurske županije, svog mecene.  Tako informacija s web stranice Međimurske županije stigne do birača, preko više od pet lokalnih medija.

Od jedinica lokalne samouprave, jedna od boljih stranica je službena web stranica Općine Selnica, a jedna od najnepreglednijih je službena web stranica Općine Donja Dubrava. Druga je priča što su neke službene web stranice takve kreacije, da ih ni čelnici tih samouprava ne znaju otvoriti i naći na njima potrebnu informaciju.

Jasno je i normalno da čelnici JLP(R)S koriste web stranice za svoju promociju i promociju svoje politike, ali ne treba prelaziti granice dobrog ukusa, računajući da je „narod glup“.  Želi li čelnik JLP(R)S imati svoju web stranicu to je vrlo lako rješivo, a je li sadašnji oblik i sadržaj trošenje proračunskog novca za osobnu promociju čelnika JLP(R)S ostaje da zaključimo sami.

Stršljen