Kakva sramota u Beogradu! Prodaju majice “Nož, Žica”, s jasnim aludiranjem na pokolj u Srebrenici

Majice sa sramotnim natpisom: “Nož, žica“, kojima se veliča zločin u Srebrenici samo su dio jezivog asortimana jedne beogradske trgovine kojoj ovdje namjerno ne navodimo ime kako je ne bi dodatno reklamirali.

Beogradski mediji pišu kako za one koji nisu za “nož i žicu”, opskurna trgovina nudi i majice s natpisom “Wifebeater”, za ljubitelje obiteljskog nasilja, ali i dukserice s kraticom “ACAB” (All cop are bastards/Svi policajci su gadovi), navodi Nova.rs.

Online kupovina ovih mrziteljskih modnih dodataka, bez problema se obavlja preko banke izvan Srbije, koja prema zakonima EU-a, ne bi smjela dopustiti transakcije za kupnju ovakvih artikala koji potiču mržnju i propagiraju nasilje. Na web stranici spomenute trgovine stoji da je riječ o “srpskom brendu rođenom u srcu novobeogradskih blokova”, te da je to “brend koji kombinira duh tradicije i duh domoljublja s duhom beogradskih ulica”.

Stravičan poklik “Nož, žica, Srebrenica” nastao je tijekom srpnja 1995. godine, kada je u Srebrenici izvršen genocid nad Bošnjacima. Šokantno priznanje jednog od rijetkih preživjelih, Omera Dudića, kojemu je u 24 sata pobijena gotovo cijela obitelj, svjedoči o tome kako je došlo do te užasne parole.

“Sjeo sam i vidio kako muškarac u gomili prolazi žicom preko vrata, vuče i taj bi čovjek samo pao, zaklan, zanijemio. A onda slijedeći i slijedeći. A ljudi, budući da su bili i gladni, umorni i ranjeni, nisu ni bili svjesni da se nešto događa. Vojnici RS-a umiješali su se među nas, klali su ljude žicama, davili ih, klali noževima… Ljudi su samo padali lijevo i desno… I da nitko nije bio svjestan što se događa. Mislili su da se ruše od iscrpljenosti. Tako je stvorena  ta poruka ‘Nož, žica, Srebrenica’ – prenosi Nova.rs i navodi kako je trgovina koja poziva na klanje te nasilje nad ženama i policajcima registrirana kao suvenirnica.

Novosadski novinar Dinko Gruhonjić zgraža se i kaže da se radi o klasičnom govoru mržnje.

“Ljudski gledano, ne mogu razumjeti da bilo tko, ni pod kojim uvjetima, može nositi natpis “nož, žica”. To je jednostavno monstruozno. A kad tome dodamo kontekst genocida u Srebrenici u kojem je ubijeno 8.372 ljudi, onda nam ne preostaje ništa drugo nego se zapitati jesu li uopće ljudska bića oni koji su proizveli i prodaju takve majice” – kazao je Gruhonjić za Novu.rs.

(Izvor: SLOBODNA DALMACIJA, https://slobodnadalmacija.hr/ foto: Screenshot)