Kako je župan Matija Posavec stvorio svoj kult ličnosti u Međimurju i kako ga je na vlast doveo HDZ

Sigurno svi Međimurci prate međimurske portale u kojima svaki dan mogu vidjeti hvalospjeve županu Matiji Posavcu. Njegovo ime ili izjave nalaze se u središtu svakog članka koji donosi vijesti iz bilo kojeg područja života u Međimurju. Tako je i bitno što je on rekao o najvećoj tikvi ili najtežem krumpiru. Gotovo u svim općinama redoviti je i dragi gost kojeg dočekuju kao mesiju koji će riješiti sve njihove probleme. Kako je zavladao svim medijima koje je kupio novcem Međimuraca, ovi mu ne ostaju dužni već se natječu tko će o njemu objaviti ljepše i pohvalnije tekstove. Evo, tako nastaje kult ličnosti koji s realnim stanjem nema nikakve veze, no jedino je bitno da svi odu na birališta i glasaju za Velikog vođu jer iz duše mrze HDZ, a sada i SDP. Usput, ovo su jedine dvije stranke koje su u Međimurje donijele državni novac.

Kako je došao na vlast?

Sjećam se jednog dana prije deset godina kada je veselo stajao ispred gradske uprave u Murskom Središću. Upravo su se održavali izbori za župana i on je s kandidatom SDP-a, dotadašnjim županom Ivanom Perhočom, ušao u drugi krug. Da bi pobijedio, Posavcu su bili potrebni glasovi HDZ-a kojeg nikada nije mogao smisliti.  Pošto sam imao informacije da će se HDZ-ovi birači ipak prikloniti njemu i osigurati mu pobjedu (u ono vrijeme nije bilo šanse da glasaju za SDP) to sam mu i rekao. Nije baš bio siguran u moje riječi, ali se na njegovom licu vidjela određena doza optimizma. Na izborima je zahvaljujući HDZ-u tijesno pobijedio s 52,7% glasova i počeo svoju desetgodišnju vladavinu Međimurjem.

U Murskom Središću između dva kruga izbora za župana 30.5.2013. u društvu HDZ-ovog gradonačelnika Dražena Srpaka

Kako je osigurao svoju vlast?

Posavec je stručnjak za medije i za manipulaciju istima za što je završio i neke škole koje nećemo spominjati. Znao je da sve ovisi o medijima i ako ih ima pod kontrolom može biti i doživotni župan. Stvorio je svoje podaničke portale koji ga bez imalo promišljanja slave i glorificiraju, a neki mu javno čestitaju i rođendane. U medijsku promociju uložio je stotine tisuća međimurskih eura od kojih su naviše dobijali njegovi miljenici. Tako je bilo i ove godine kada je ugovore potpisao sa svim medijima osim Muralista. Mi taj ugovor nismo htjeli potpisati jer je, osim ostaloga, bio i robovlasnički (možemo ga na njegov zahtjev i javno objaviti iako je jednu kopiju rastrgao na komadiće pred mojim očima) što očito drugima zbog količine ponuđenog novca nije smetalo, a to sam mu rekao u lice kada nas je zamolio da dođemo u Županiju na dogovor. Muralist djeluje kao neprofitna udruga, u njemu svi rade volonterski i ne možemo reći da nama nije dao ništa. Dao nam je neku crkavicu (u odnosu na druge), ali mi nismo postavljali pitanja pošto nas novac nikada nije zanimao u smislu neke zarade koja je i nemoguća s limitiranim budžetom koji imaju neprofitne udruge.

Što je napravio od Međimurske županije?

Međimurska županija u njegovih se desetak godina mandata jako razvila i još se razvija, najviše zahvaljujući novcu države i Europske Unije koji financiraju najveće projekte s kojima se on onda hvali, a u stopu ga prate i još nadmašuju kupljeni mediji. Neka javno kaže što je za Međimurje napravio novcem međimurskih poreznih obveznika osim što ih je podijelio onima koji veličaju njegovu slavu. Slično pitanje mogli bi postaviti i nekim drugim lokalnim čelnicima koji će doći na red, dakle nije jedini koji koristi ovaj recept.

Ako ne završi u zatvoru opet će uvjerljivo pobijediti

Znamo da se protiv župana vodi sudski proces (još službeno nije počeo zbog raznih razloga) u kojem ga USKOK tereti za primanje 10 tisuća kuna mita i nelegalno zapošljavanje dvoje pripravnika. Muralist je bio jedini portal koji ga je u tom slučaju podržao, a napisali smo da bi tako trebalo uhititi sve načelnike općina i gradonačelnike u Hrvatskoj jer u svakoj jedinici lokalne uprave može se naći bilo što (samo ako se hoće). Dakako mislili smo na ovaj mizeran iznos dok se drugi koji kradu milijune na to samo smiju. Neka župan pročita što su o njemu pisali njegovi mediji. A pisali su u stilu da je uhićen „največi zloćinac na ovim prostorima“, da malo karikiramo. Sada slijedi najbolje ili „Best of“ u ovom slučaju. Da ne provede noć u Remetincu župan priznaje krivicu i sve što su mu stavili na teret, odlazi u Čakovec i daje ostavku na mjesto župana. Nakon višetjedne depresije i na nagovor „njegovog“ naroda, opet se vraća u politički život (zakon to ne brani) te uvjerljivo pobijeđuje na izvanrednim izborima koji su odnijeli još nekoliko milijuna kuna. Kada imate birače kakve ima on, to je i za očekivati, a zbog optužnice dobio je još desetak posto više protestnih glasova.

Što slijedi dalje?

Zaključak je vrlo jednostavan. Ako se proces protiv njega nastavi unedogled ili prekine zbog drugih razloga ili on bude oslobođen optužbe, Velik vođa će uvjerljivo pobijediti u nadolazećim izborima za župana. Ako pak prije bude osuđen, nastati će krvoločna borba za vlast koja neće imati nikakvih pravila!

(R. Tomanić, foto: arhiva, ilustracija)