KAKO JE IZABRANA RAVNATELJICA GRADSKE KNJIŽNICE I ČITAONICE U MURSKOM SREDIŠĆU?

Gradska knjižnica i čitaonica Mursko Središće ima novu ravnateljicu Ivanu Sakač iz Štrukovca. Kako je došlo do njenog imenovanja opširno i detaljno objasnio je Miljenko Štefanić na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Gradsko vijeće donijelo je odluku o imenovanju Povjerenstva za provedbu natječaja za imenovanje ravnatelja Gradske knjižnice i čitaonice. U povjerenstvo su ušli gradonačelnik Dražen Srpak, predsjednik Gradskog vijeća Miljenko Cmrečak i Nina Kraljić stručnjak iz Županijske matične službe. Oni su raspisali natječaj koji je objavljen u Međimurskim novinama 20.11.2015. godine i trajao je do 05.12.2015. Zaprimljene su 3 zamolbe i to od Martine Šoltić, Sanje Glavak i Ivane Sakač. Povjerenstvo je utvrdilo da dvije zadovoljavaju sve uvjete natječaja, a da ona Martine Šoltić ne zadovoljava jer nema stručnu spremu potrebnu prema Zakonu o knjižnicama. Tako je zaključeno da su jedini kandidati Sanja glavak iz Cirkovljana i Ivana Sakač iz Štrukovca.

Nakon što je povjerenstvo još jedanput utvrdilo da su njihove zamolbe potpune, predložilo je imenovanje Ivane Sakač za ravnateljicu Gradske knjižnice i čitaonice Mursko Središće. Budući da je gradonačelnik Dražen Srpak član povjerenstva i da je on bio za izbor Ivane Sakač, nije trebalo dati posebno mišljenje na prijedlog. Sanja Glavak nije uzeta u obzir jer je zaposlena u knjižnici u Goričanu gdje radi pola radnog vremena odnosno 4 sata. Ona ne može raditi tamo i u Murskom Središću 6 sati jer je maksimalni fond iznad punog radnog vremena koji iznosi 182 sata. Ako bi radila 4 sata u Goričanu i 6 sati u Murskom Središću tu bi došlo do viška od 2 sata dnevno, odnosno 10 sati tjedno, a godišnje bi to iznosilo 520 sati. To je jedini razlog zašto je predložena Ivana Sakač.

Radno vrijeme nove ravnateljice je nepuno, ali nije više 20 sati, nego 30 sati tjedno. To bi trebalo biti neko prijelazno razdoblje prema punom radnom vremenu koje bi prema prijedlogu Stručne službe iznosilo 40 sati tjedno. Time bi se izbjeglo stalno mijenjanje ravnatelja jer ljudi rade pola radnog vremena, a kada nađu posao sa punim radnim vremenom odlaze pa je onda Grad u problemima.

Gradski vijećnici prihvatili su ovo obrazloženje Miljenka Štefanića i Ivanu Sakač potvrdili za ravnateljicu Gradske knjižnice i čitaonice jednoglasno.

(R. Tomanić)

DSCN4229a