KAKO GLASOVATI NA PARLAMENTARNIM IZBORIMA?

Na listama je ukupno 2311 kandidata, od toga 957 žena (41,41 %), a kandidati prosječno imaju 42 i pol godine. Od 166 listi, 133 su ispunile tzv. žensku kvotu, odnosno imaju najmanje 40% kandidata podzastupljenog spola. Ostale liste podložne su za sankcije, o čemu odlučuje pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

DIP je odbio jednu, neovisnu kandidacijsku listu Slobodana Midžića, jer nije imao dovoljno potpisa, a na listi je od potrebnih 14, bio samo jedan kandidat.

Prvi put građani Republike Hrvatske na parlamentarnim izborima mogu glasovati i preferencijalno. To znači da osim određene liste, mogu zaokružiti i kandidata na listi kojeg preferiraju. Listići će biti formata 62 x 43 cm, slični onima na izborima za Europski parlament, kada se također moglo preferencijalno glasovati.

 

Državno izborno povjerenstvo objavilo je priopćenje o načinu glasovanja na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor.

  1. GLASOVANJE BIRAČA ZA LISTE U I. – XI. IZBORNOJ JEDINICI
  2. Svakom biraču na biračkom mjestu uručit će se glasački listić sa listama izborne jedinice prema mjestu prebivališta birača. Glasački listić se popunjava tako da birač zaokruži redni broj ispred naziva liste izborne jedinice. Ako birač želi pojedinom kandidatu dati preferirani glas,zaokružit će na toj listi i redni broj ispred imena i prezimena kandidata kojem daje preferirani glas.
  3. GLASOVANJE BIRAČA ZA KANDIDATE U XII. IZBORNOJ JEDINICI
  4. Birača koji je pripadnik nacionalne manjine koji ima pravo glasovati za kandidate u XII. izbornoj jedinici, na biračkom će mjestu birački odbor upoznati s njegovim pravom da može glasovati ili za listu prema mjestu prebivališta (liste I.-XI. izborne jedinice) ili za kandidata nacionalne manjine te će mu sukladno njegovu izboru uručiti odgovarajući glasački listić.
    Glasački listić u XII. izbornoj jedinici se popunjava tako da birač zaokruži redni broj ispred imena i prezimena jednog kandidata. Pripadnici srpske nacionalne manjine, glasački listić popunjavaju tako da birač zaokružuje redni broj ispred imena i prezimena najmanje jednog, a najviše tri kandidata. (m)

Kao ilustraciju, prema izboru središćanskog pjesnika Vladimira Varšića – Bobija, donosimo jednu pjesmu čileanskog pjesnika Pabla Nerude kojemu je 1971. godine dodijeljena Nobelova nagrada za književnost.

 

DOMOVINO ŽELE TE RAZDIJELITI

img372