KAD REPERI PROVOCIRAJU “Puši ku*ac” sa saborske govornice i svi ste tu zbog novca kao mit iz Jasenovca”

Zastupnik Hrvatskih suverenista Marko Milanović Litre u utorak je u Hrvatskom saboru izdeklamirao nekoliko stihova grupe Tram 11 i održao kraći govor na temu slobode govora.

“Referirajući se na tobože sporni stih iz pjesme PŠK, koji glasi “na čelu ti petokraka, u oku dugine boje, u koliko si udruga, što milijardu kuna broje. Puši ku*ac malo Titu, malo Kastru, ko Danka partizanka provaljuješ na terasu“, izrecitirao je Milanović Litre te dodao kako sve ovo ukazuje kako u Hrvatskoj itekako postoji kultura otkazivanja i političke korektnosti koja ima sva obilježja i karakteristike koje možemo vidjeti u zapadnim zemljama koje danas žive na rubu kaosa.

“Politička korektnost i kultura koja se razvija oko te neprirodne i bolesne ideje, prijetnja su slobodi govora na zapadu, ali i u Hrvatskoj. Možda u manjoj mjeri u Hrvatskoj, jer očito da se pod Božinovićevom palicom može završiti u zatvoru zbog komentara na društvenim mrežama. Otkazivanje albuma “Jedan na jedan“ je dokaz da Hrvatska srlja u jednoumlje političke korektnosti sigurnih prostora i ograničavanja slobode govora. Ponovit ću još jednom: Tram 11 provocira, psuju, šokiraju te preispituju današnje društvo i kulturu, ali ne pozivaju nikoga na nasilje”, kazao je.

Tram 11 pred kamerama Nove TV stali iza svojih stihova: “Zašto sam rekao da je mit iz Jasenovca? Mit je, to treba istražiti”

 

Na više od dva desetljeća čekao se novi album kultne hip hop grupe Tram 11.

Nakon što je diskografska kuća Menart raskinula ugovor s grupom Tram 11 zbog kontroverznih stihova na novom albumu, Genaral Woo i Target reagirali su na kritike za Dnevnik Nove TV.

“Jedan na jedan” svojim je kontroverznim tekstovima podignuo toliko prašine da ih se odrekla njihova diskografska kuća.

Oni, kažu, nisu požalili niti jedan stih

“Ne voliš kuhara, ali dobro grabiš iz lonca, svi ste tu zbog novca kao mit iz Jasenovca”, pjevaju u jednoj od pjesama s ovog albuma.

“Zašto sam ja rekao da je mit iz Jasenovca? Ono mit je, znaš ono. To treba istražiti, ono raskopat”, kazao je za Dnevnik Nove TV Genaral Woo iz grupe Tram 11.

Mit za Tram 11 – za udžbenike povijesti neupitna istina. No oni, kažu, stoje iza svojih tekstova.

“U hip hopu, mi smo dvije jedinice, 1 i 1 nisu dva nego jedanaest, kužiš ono, i svatko ima svoj mikrofon”, smatra Target iz grupe Tram 11.

A time, kažu, i pravo na izražavanje mišljenja. Iz Menarta ne žele pred kamere. Ostaju samo na priopćenju.

“Svjesni smo i žao nam je što je objava spomenutog albuma uvrijedila dio publike. To nam nikako nije bila namjera i radimo sve kako bismo ispravili ovaj nenamjeran propust. Menart nikada nije podupirao nikakav oblik mržnje već slobodu govora i različitosti”, priopćili su iz diskografske kuće prilikom najave raskida suradnje.

Znakovito, komentare na Facebooku Menart je ograničio. Dok ih neki kritiziraju za licemjerje, Tram 11 nisu ogorčeni.

“Malo nas je šokiralo u početku, ali shvatili smo zašto je to, da se vrši pritisak na njih sa svih strana”, komentirao je Genaral Woo.

Dok ih sud na zabrani, ljudi imaju pravo govoriti o čemu god žele – smatra glazbeni kritičar Hrvoje Horvat.

“Tu se zaista radi o brutalnom rječniku kojim se Tram 11 obračunavaju s neistomišljenicima na političkoj sceni. Politički se apsolutno ne slažem s njima, ali se radi o tehnički odlično realiziranoj ploči”, kaže Horvat,

Koju će sada Tram 11 izdati pod svojim imenom, nakon što otvore vlastiti obrt.

“Je l’ mislite na kraju svega da ste pretjerali? Mislim da smo malo zakoračili u nekakve, kako se zove, vode dublje, ali opet, kako se zove, da je sve to u sferi rap izražaja”, Target

Izražaja koji je okarakteriziran kao homofoban i diskriminatoran, ali kojim se oni nadaju privući još više obožavatelja.

“Lažna ste roba, kao Fubu iz Koščinjske, hejteri šahovnice, klonovi sa pozornice, di su maskice, pucajte si u sljepoočnice”, još je jedan o kontroverznih stihova s novog albuma Tram 11, a još ih možete pročitati ovdje.

 

(izvor: https://dnevnik.hr/, foto: Screenshot)