Kad na HRT-u, putem crtića, umjesto transrodnosti budu promovirali izlazak na dječja igrališta, onda će se školska igrališta ponovno napuniti djecom!

Igor Peternel, predsjednik Domovinskog pokreta Grada Zagreba i potpredsjednik Gradske skupštine,  Goran Jelić predsjednik političke stranke Agrameri i Marinko Blažević, voditelj koordinacije predstavnika suvlasnika višestambenih zgrada u MO Bruno Bušić predstavili su danas sportsko-rekreacijsko akciju ‘Špancir kroz kvart’  u organizaciji političkih stranaka Agrameri – nezavisna lista i Domovinski pokret koja je vezana za sport, druženje i komunalne teme koje će se rješavati vezano za kvartove,  kako sada u gradskoj četvrti Peščenica, tako i u ostalim kvartovima.

”’Špancir kroz kvart’ nije samo naša akcija kao što i Zagreb nije naš. Mladi su temelj i budućnost, kako grada tako i države, stoga je bitno prepoznati vrijednost i kvalitetu mladih i klubova koji su također temelji kako amaterskog tako i profesionalnog sporta. Problemi direktno ovdje na Pešćenici su prazna igrališta. Imamo rješenja kroz porezna rasterećenja kako na nacionalnom tako i na lokalnom dijelu. Dok se privatni kapital i privatnici ne uključe u taj proces i ne zapriječe političkim opcijama da postavljaju svoje tajnike koji opstruiraju normalni rad tu neće biti sreće. Sve dvorane i sva sportska borilišta prokišnjavaju i niti jedno borilište nije natkriveno. Temelj svega je porezno rasterećenje, a onda ide Zakon o sportu i sve ostale stvari”, poručio je Jelić.

Peternel je uvodno poručio kako će Domovinski pokret Grada Zagreba uvijek podržati ovakve hvalevrijedne akcije te se nadaju uspješnoj suradnji s Agramerima te je poručio je kako je simbolično da ih kiša ometa u pozitivnoj želji da promoviraju sport posebice mladima u gradu Zagrebu.

”Danas su nam igrališta prazna, djece više nema na igralištima, pretežno su pred ekranima, a sport ih vrlo malo zanima. Da bi sve to skupa promijenili moramo se vratiti natrag u kvartove i promovirati ono što se promoviralo nekada, a to su dječja školska igrališta, livade, promocija onih bazičnih sportova od kojih sve kreće”, smatra Peternel.

Podsjetio je kako su prije godinu dana u Dubravi apelirati da se popravi sportska dvorana koja je jako važna za taj kvart što je rezultiralo uspješnom akcijom. Peternel smatra da na sport i rekreaciju mladih ne treba gledati kao na političku temu putem koje će se skupljati politički bodovi, nego treba podržati i vlast ukoliko učine nešto dobro.

”Svi skupa trebamo apelirati da se kroz gradske četvrti promoviraju programi koji bi bili dobri za mlade, gdje bi se razvijao sport u kvartovima, u sportskim društvima gdje bi se to financiralo. Ako to uspijemo puno smo napravili. Sve što vlast predloži, a što je dobro za razvoj sporta, za razvoj mladih mi ćemo podržati u Gradskoj skupštini”, izjavio je Peternel.

Peternel tvrdi kako su igrališta ne uređuju osim ako to nije pothvat nekog ambicioznog ravnatelja škole, a razlog je tvrdi Peternel, manjak sustavnog uređivanja te da je praksa davanje školskih igrališta u zakup privatnicima koji ih komercijaliziraju čime se gubi osnovna funkcija tog igrališta.

”Nema dovoljno programa, pogotovo medijskih programa gdje bi se promoviralo micanje djece od ekrana i komunikacije preko mobitela natrag na školska igrališta povezivanjem s nekim sportskim sadržajem koji bi im okupirao misli. Čast svakome, ali na Hrvatskoj radioteleviziji imamo promociju transrodnosti preko crtića, umjesto da imamo slične crtiće koji će promovirati i pozivati djecu da izađu van na školska igrališta i da ponovo budu djeca sportaši. E pa kad to uspijemo nekako vratiti, onda će onda će se školska igrališta ponovno napuniti djecom”, jasan je bio Peternel.

”Da je ljepše vrijeme obišli bismo kvart i vidjeli biste da smo u prošlom mandatu za mlade obnovili polivalentno školsko igralište, napravili smo teretanu u prirodi, dva dječja parka za igru, riješili smo tri faze obnove škole i vrtića. Odradili smo sve za mladež i jedino što nam preostaje sada jest boriti se protiv odluke Grada Zagreba vezano uz zbrinjavanje komunalnog otpada gdje nam se nameće kupnja boksova iz sredstava pričuve. Kao voditelj koordinacije predstavnika suvlasnika višestambenih zgrada u MO Bruno Bušić podržavamo ovu akciju ‘Špancir kroz kvart’ uz nadu kako će mladi prepoznati trud i rad zajednice i ostati u našem kvartu, ali s obzirom na trenutnu političku situaciju i odluke koje donose isključivo političari koji dolaze i prolaze, ali odluke ostaju, tereti nama ostaju i ne vidimo baš previše neke svjetlosti za mlade”, zaključio je Bušić.

 

Služba za odnose s javnošću Domovinskog pokreta