JURICA MESARIĆ – GRAĐANI SE GRIJU OPASNIM OTPADOM, SLOVENIJI UPUTITI PROSVJEDNU NOTU!

Na zadnjem aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća Grada Mursko Središće Jurica Mesarić vijećnik HDS-a upitao je komunalnog referenta Antuna Šimunića kako Grad reagira na spaljivanje opasnog otpada u kućanstvima u centralnim i kalijevim pećima. Kako je naveo u njima se spaljuju drva puna boja, ljepila, plastika itd. Zanimalo ga je da li se takvim građanima upućuju kakve kazne, obavijesti ili opomene?

Šimunić je odgovorio da do sada nisu imali prijave za takve slučajeve kao što je paljenje kemikalija, ali da toga svakako ima. To izričito nije regulirano pravilnikom pa bi možda trebalo kontaktirati dimnjačarsku službu. Na ovo se nadovezao gradonačelnik Dražen Srpak rekavši da u pravilniku postoji radnja opisana kao opasna za zdravlje pa se ona može primjenjivati u ovakvim slučajevima.

03

Drugo Mesarićevo pitanje bilo je u svezi gospodarske zone tj. ima li Grad namjeru kada se ona otvori u njoj smjestiti Razvojni centar i Tehnološki park kako je to učinjeno u Križevcima prošlog mjeseca. Tamo je od ideje do realizacije prošlo samo dvije godine, a vrijednost od 40 milijuna kuna financirao je Europski fond za regionalni razvoj i to 95%. Na području grada postoji dvadesetak malih obrta i poduzeća koji se nemaju kamo širiti pa iza obiteljskih kuća grade enormne objekte. Koliko bi to bilo funkcionalno govori podatak da se u Križevcima tamo odmah uselilo 20 malih firmi.

Srpak je na ovo odgovorio de je to moguće, da još ima slobodnih parcela međutim one su namijenjene mladim poduzetnicima koji tek počinju sa poslom. Ovdje bi se mogao pojaviti i problem zašto smo nekome dali tu mogućnost, a drugima nismo. U svakom slučaju ideja je na mjestu.

U svojem trećem pitanju Mesarić se nadovezao na ono Miljenka Zobića, napomenuvši da HDS od početka govori o problemima sa susjednom Slovenijom od hidrocentrala, gomilanja otpada uz granicu, zabetoniranim jamama, ispuštanju tehničkih voda u rijeku Muru itd. Zašto se putem Ministarstva vanjskih poslova ne uputi prosvjedna nota Sloveniji?

Gradonačelnik je rekao da prosvjedne note šalje ministarstvo, u vezi otpadnih voda Ministarstvo poljoprivrede je konstatiralo da je sve u redu, a Grad nad time nema nikakve ingerencije.

Nakon ovoga Mesarić je završio s navodom da oni nas smatraju za Balkan pa zato i firma iz Ljubljane kupuje tu zemljišta za skladištenje otpada.

(rt, foto Tin Tomanić)

02